6 oktober 2022

Mijn herinneringen aan de Kinderboekenweek

kinderboekenweek 2022

Van 5 oktober tot en met 16 oktober is het weer Kinderboekenweek! Met dit jaar als thema: ‘Gi-ga-groen’. Lezen over de natuur dus.

Dit jaar schrijft Andy Griffiths het kinderboekenweekgeschenk: ‘Waanzinnige boomhutverhalen: over toen het Stoel-In-Je-Neusdag was en andere waanzinnige gebeurtenissen.’ Je krijgt het fysiek of digitaal als je voor minimaal. € 12,50 aan Nederlandstalige kinderboeken koopt. Het prentenboek is dit jaar van Marije Tolman: ‘Egalus’. De Kinderboekenweek is dé week bij uitstek om samen met kinderen opzoek te gaan naar mooie boeken!

Wat deden wij op school tijdens de Kinderboekenweek?

Ik zat in de jaren ’90 op school en ik kan me nog een aantal dingen herinneren van de Kinderboekenweek. In 1993 was het thema: “Vriendjes, maatjes, kameraadjes”. Op de valreep kregen we een handgebonden boekje waarin we bij elkaar mochten schrijven wat onze hobby’s waren, ons lievelingseten en waar we woonden en ons telefoonnummer. Misschien als stimulans om in het weekend iets met elkaar te ondernemen.

In 1995 draaide het om dieren in het thema “Beestenbende”. Op het schoolplein werden een paar houten hekken geplaatst en een ren, daar werden een paar geitjes en wat kippen in gezet en een week lang mochten de klassen om de beurt voor onze tijdelijke “kinderboerderij” zorgen. Mijn klas mocht de laatste dag alle poep- en pieszooi opruimen en al het hooi opvegen, want de dieren gingen weer terug naar hun eigen kinderboerderij. Ik heb drie dagen huiduitslag gehad daarna.

Heksen en versjes

Een leuk thema was 1996: “Heksenketel”. We maakten heksensoep, oftewel: groentesoep met blauwe kleurstof. We mochten ons verkleden als heks, we deden heksengym en kregen groene ranja. We kregen ook les in zelf papier scheppen, daar mochten we dan iets op tekenen en zo hadden we een heksenboek.

“Van rijm tot rap” was het thema in 1998. We maakte gedichtjes en werden daarin nogal gestuurd door de stagiaire die ons toen (onder toezicht) les mocht geven. Later werd er een verkiezing gehouden welke klas de leukste rap of rijm had. Wij wonnen niet. Het jaar daarop was het “Van @penstaartje tot apenkooi” en ik kan me alleen nog herinneren dat we toen een workshop internet kregen in de bibliotheek. Internet was toen nog iets heel spannends en nog niet iedereen had het.

Wat mij opvalt…

We deden in die week allerlei gezamenlijk projecten, maar er werd amper (zeg maar gerust geen) aandacht gegeven aan boeken en lezen! Een gemis vind ik zelf! Waarom werden we zo afgeleid met heksengym, met het vegen van hooi en mochten we niet eens onze eigen creativiteit gebruiken bij het maken van raps en versjes? De Kinderboekenweek is een week om het lezen te stimuleren, ik vind het opvallend dat mijn school de thema’s gebruikte voor andere activiteiten.

Thuis was dat gelukkig heel anders! Ik kreeg elk jaar in deze week een nieuw boek, inclusief het Kinderboekenweekgeschenk! Ik was overigens de enige leerling van de klas die het Kinderboekenweekgeschenk had.

Hoe ging het bij jullie op school?