25 februari 2022

Minnaar van Ilse Ruijters

minnaar cover

Ik had nog nooit een thriller van Ilse Ruijters gelezen en ik was erg benieuwd naar haar werk! Dus ik begon in ‘Minnaar’!

Nina, moeder van een zoon (Ruben) en dochter (Lisanne) en vrouw van Nick. Beide een succesvolle carrière en op het oog een goed huwelijk. Maar Nina heeft een buitenechtelijke relatie met Søren, de beste vriend van haar zoon. Het mag en kan niet en dus wil Nina de relatie beëindigen, alleen laat Søren zich niet zomaar opzij zetten…

Fatal attraction

Het verhaal deed me een beetje denken aan een omgekeerde versie van Fatal Attraction. Dit keer Geen Glenn Close, maar een jonge kitesurfer die zich niet zomaar laat dumpen. Die besluit hier dan ook werk van te maken en begint sluipenderwijs het huwelijk van Nina en Nick op zijn kop te zetten. Nina voelt zich erg klem zitten. Søren weet vrijwel alles van haar en hij weet zich magnifiek in haar (gezins)leven te manoeuvreren en niemand die wat door heeft. Alleen zij zou dit kunnen stoppen…

Ilse Ruijters bouwt de spanning langzaam op, ook lees je flashbacks en zit er een spiritueel laagje in het verhaal wat betreft de aanwezigheid van Nina’s overleden broer. Het maakt van ‘Minnaar’ een verrassend verhaal dat fijn wegleest, maar nagelbijtend spannend werd het voor mij pas echt in de laatste cruciale hoofdstukken. Op het eind zitten een paar onverwachte wendingen in het verhaal, die ervoor zorgen dat je alles anders gaat bekijken.

Interessante thema’s

Ilse Ruijters belicht diverse thema’s in dit boek. Overspel, bedrog, smaad en laster en de (mentale) schade die dit veroorzaakt. Een ander interessant thema vond ik vroegtijdige overgang en de drang om hierom ook vroegtijdig te beginnen aan kinderen als je dat allebei graag wil. Iets wat Nina en Nick dan ook deden. Ze werden al vroeg ouders. Het is echter ook een issue waar ook Nina’s dochter Lisanne mee kampt. Zij is ook bang, dat ze net als haar moeder vroegtijdig in de overgang komt. Ik vond het interessant dat dit thema uitgebreid werd uitgelicht.

Ik vond het boeiend hoe de auteur de situatie steeds meer uit de hand liet lopen en ook schrijnend hoe gemakkelijk mensen te manipuleren zijn en hoeveel schade je iemand aan kunt doen door simpelweg een foto te bewerken. ‘Minnaar’ leest prettig, maar zo sinister zoals Fatal Attraction wordt het niet.