21 februari 2022

De meisjes van Annet Schaap

Annet Schaap bewerkte zeven bekende sprookjes. De meisjes in de sprookjes zijn sterk en hebben hun eigen dromen.

Twee sprookjes van Charles Perrault en vijf van Grimm zijn in dit boek herschreven door Annet Schaap. Een Schone Slaapster die maar niet wakker wordt, een prinses die haar kikker maar niet tot prins weet te kussen en Griet en Haasje die door een snoepwinkel worden ingezet als influencers. Ook Repelsteeltje, Roodkapje, Blauwbaard en Belle en het Beest komen voorbij.

Gemoderniseerd en originele wendingen

Roodkapje gaat in haar rode regenjas naar oma. In een nabijgelegen natuurgebied loopt een wolf rond, die door boswachters in de gaten wordt gehouden. De vader van Haasje en Griet is meer bezig met zijn carriere, dan met de zorg voor zijn kinderen. En een prinses die steeds van stro goud moet spinnen neemt uiteindelijk een drastische besluit voor zichzelf. De sprookjes zijn geïllustreerd door Annet Schaap zelf.

In globale lijnen herken je meteen het klassieke sprookje, maar meestal spelen de sprookjes in dit boek zich in de moderne wereld af. Zo wonen Haasje en Griet niet in het bos, maar in een grote stad en de moeder van Roodkapje zit achter een laptop te werken. Iets minder vond ik het laatste verhaal, waar een meisje (monster) op een afgelegen eiland wordt opgevoed door een strenge gouvernante en bezoek krijgt van een stoere zeeman. Ik kreeg niet echt binding met deze personages.

Kort en krachtig

Het zijn zeven korte verhalen, ze lezen gemakkelijk en zijn ook fijn om voor te lezen. Als volwassen lezer ontdek je maatschappelijke kwesties tussen de regels door. Bijvoorbeeld ouders die te druk zijn met hun carrière en geen oog meer lijken te hebben wat er thuis gaande is, een wolf die in een natuurgebied is gelokaliseerd en de grimmige wereld van reclame en schoonheidsidealen.

‘De meisjes’ staat op de lijst van ‘De grote vriendelijke 100‘ op nummer 50. Ik heb dit boek dan ook gelezen voor deze leesuitdaging. Haar bekendste en geprezen boek ‘Lampje’ heb ik helaas nog niet gelezen, maar dat ben ik zeker van plan. ‘Lampje’ staat namelijk op nummer 1 in deze lijst!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: