1 mei 2017
Miracle Morning van Hal Elrod
Dit boek (en deze methode van extreem vroeg opstaan) kwam ik regelmatig tegen op lifestyle blogs en in tijdschriften. Ik las redelijk wat positieve verhalen over de methode van Hal Elrod, maar ook een aantal flink venijnige recensies over zijn boek.
In ‘Miracle Morning’ beschrijft Hal Elrod uitgebreid zijn methode van een goede start van de dag. Je zet je wekker een uur tot twee uur eerder en je volgt de zes punten: stilte, affirmaties, visualisatie, beweging, lezen en schrijven. Het heeft -volgens het boek en volgens Elrod- veel levens radicaal veranderd…
Een pilletje voor de hoofdpijn graag…
Voor de duidelijkheid: er zit een logica in de methode van Elrod. Als je vroeger opstaat, heb je extra tijd, punt. Naast zijn methode met zes stappen kun je bijvoorbeeld ook zelf activiteiten toevoegen aan je extra uur voor jezelf. Met die quality time voor jezelf begin je je dag misschien al wel een stuk rustiger en bepaalde dingen hoef je ook niet meer voor je uit te schuiven, want bijvoorbeeld sporten heb je dan al gedaan.
Maar de manier hoe dit allemaal uitgelegd wordt is nogal luid en hyper. Meteen als je het boek openslaat, dan krijg je meteen een volle laag lyrische verhaaltjes van mensen die ineens superkrachten hebben gekregen door dit boek. Afgevallen, dubbel salaris, liefde van je leven… noem het maar op, dankzij de methode van Elrod kregen ze het op hun pad. Aan de ene kant begrijp ik sommige punten wel. Als je vroeger opstaat en een half uur daarvan gebruikt om elke dag te gaan hardlopen en een goed ontbijt wegwerkt, dan kan dat zeker positief effect hebben op je gezondheid.
De schrijfstijl van Elrod doet me denken aan een slechte reclame van Tell Sell. Compleet met overdreven succesverhalen, quotes en een overdaad aan linkjes naar sites van Miracle Morning. Daarnaast zit het boek vol herhaling. Elrod hoort zichzelf graag praten en zit nogal vol van zijn eigen kunnen. De schrijfstijl is heel druk en schreeuwerig en als het geen boek zou zijn, maar een presentatie, dan had ik mijn oren dichtgehouden en een tabletje voor de hoofdpijn geslikt.
Maar hoe werkt deze methode?
Terug naar de methode van Elrod. Je zet je wekker een uur tot twee uur eerder. Dan volg je de stappen (maar later in het boek schrijft hij dat je daar ook weer van af kunt wijken als dat beter bij je past) die ervoor moeten zorgen dat je ochtend goed begint. Ik zal ze heel snel met je doornemen.
1. Stilte… even rustig bijkomen… glas water drinken en tandenpoetsen, mediteren etc.
2. Affirmaties opzeggen, datgeen wat je wilt bereiken, quotes voor zelfvertrouwen etc.
3. Datgene wat je wilt bereiken visualiseren, bijvoorbeeld door het kijken naar je visionboard
4. Beweging (yoga, hardlopen, wandeling, fitness etc.)
5. Lezen, liefst in een zelfhulpboek, maar alles volstaat eigenlijk
6. Schrijven, waar je dankbaar voor bent, wat je verwacht, je dagboek etc.
Hier kun je een uurtje over doen, of in een kwartier en de rest van je tijd voor iets anders reserveren. Ik snap ook wel de logica… stel dat mijn doel is om meer te bloggen, dan moet ik ook meer lezen. Meer lezen kost tijd. Elke dag een uurtje eerder opstaan, zou mij per week zeven extra uren leestijd geven, waardoor ik dus meer kan bloggen. Het levert zeker ook wel iets op, die Miracle Morning. Maar om heel eerlijk te zijn, vind ik een goede nacht slaap en uitgerust wakker worden, toch ook wel heel waardevol.
Voor mensen die graag Miracle Morning eens willen proberen adviseer ik om artikelen te zoeken van bloggers en journalisten die het hebben geprobeerd. De manier hoe Elrod zijn methode brengt zorgt er voor dat ik meer irritatie dan enthousiasme voel, dus druk ik vrolijk de snooze knop maar weer eens in!
Wellicht ook interessant voor je: