24 april 2017

In onschuld van Melissa Skaye

‘In onschuld’ van Melissa Skaye beloofde veel goeds! Hoopvol was ik dan ook begonnen en dat pakte goed uit! Gelukkig maar, want ik had zin in een zenuwslopend goede thriller!

Yara uit Hoorn is een single vrouw die er graag op los leeft zonder zich te binden. Ze staat dan ook wel bekend als een losbol en feestbeest, die niet vies is van mannen. Maar haar leven wordt compleet anders als ze wakker wordt in haar eigen tuin en niet meer weet hoe ze daar terechtgekomen is. Ze zit vol blauwe plekken, is vies en nauwelijks aangekleed.

Yara wordt gevonden door Lotte, een nieuwsgierige buurtgenoot. Yara wil het liefst alleen zijn, maar Lotte bemoeit zich graag met Yara en regelt dat Kyle bij Lotte langsgaat. Kyle is hypnotherapeut, maar blijkt geen onbekende van Yara te zijn. Ooit hadden ze een BDSM affaire. Kyle komt nu echter als professioneel therapeut en gaat met Yara samen een paar heftige hypnose sessies tegemoet.

In de hypnose sessies duikt Yara terug naar haar pubertijd. Hoe ze met haar vrienden elke zomer in een vakantiepark zat. Samen lol maken, maar ook verliefdheid en seks kwam daar voorbij. Tot die ene zomer, toen alles anders werd. Ook duikt Yara terug naar het moment dat ze ontvoerd werd. Naar de smerige ruimte, de stem van haar ontvoerder, die haar kernwoorden geeft. Met die kernwoorden wil hij dat Yara het verleden opnieuw op tafel gooit, iets wat ze al jaren probeert te vergeten.

Melissa Skaye heeft een echte pageturner geschreven, inclusief interessante personages. Ik moest gewoon weten wat er met Yara was gebeurd, wie haar ontvoerder was en vooral naar het verleden van Yara. Melissa houdt het spannend door steeds kleine stukjes van de puzzel prijs te geven. Het boek heeft daarnaast een vlotte leesbare schrijfstijl en korte hoofdstukken, dat leest sowieso al lekker weg.

‘In onschuld’ deed me ook een klein beetje denken aan de boeken van Mel Wallis de Vries. In de terugblikken naar het verleden draait het om een jonge Yara en een onbevangen vriendengroep vol perikelen die bij de pubertijd horen. Terug in een tijd dat de Nokia 3210 nog hip was en je maar moest hopen dat je bereik in een bos had. Nog niet zo gek lang geleden, maar ik kreeg toch wel een licht gevoel van nostalgie toen ik het las.

De verhaallijn in het heden is voornamelijk psychologisch gericht en zelfs luguber bij vlagen, dat was erg interessant. Ook het thema hypnose vond ik erg fascinerend! De manier waarop zweeft een beetje tussen fantasy en realiteit, maar hoe dan ook was het een boeiend fenomeen om tegen te komen in deze thriller. De ontknoping verraste mij wel. Ja, ik had ergens vermoedens, maar die puzzelstukjes kon ik zelf nog niet plaatsen. De uitkomst was uiteindelijk toch een verrassende twist!

Als je houdt van een psychologische thriller met een sinister randje, dan is ‘In onschuld’ zeker een aanrader!