13 februari 2013

Moederziel van Marelle Boersma

moederziel cover

Moederziel is een beklemmende thriller, met veel onderhuidse spanning!

In Moederziel gaat het over Myrna en haar dochter Josje. Myrna heeft MS en zit daardoor in een rolstoel. Josje is de jongste dochter van Myrna en je merkt al wel dat Josje anders is. Ze is heel druk, maar heeft ook moeite met het verleden en het feit dat Myrna vaak de oudste dochter Saar heeft voorgetrokken. Josje besluit zomaar op een dag bij haar moeder in te trekken en voor haar moeder te gaan zorgen. Myrna wil dit echter niet, maar krijgt geen grip op de beslissing van Josje.

Myrna heeft ook net een man leren kennen, Dave en hij lijkt oprecht ge├»nteresseerd in haar te zijn. Dan zijn er nog de bemoeizuchtige buren, die te pas en te onpas Myrna overal op aanspreken en dit ook nog eens op een overheersende manier doen. Maar op een dag blijkt de buurvrouw plotseling dood in de tuin te liggen…

De beklemming die Myrna ervaart is duidelijk voelbaar. Myrna woonde zelfstandig, kreeg af en toe hulp, maar kon het prima zelf redden. Met bemoeienissen, betutteling en een plotseling inwonende dochter werd haar leven drastisch beperkt. Dit geeft Moederziel de nodige onderhuidse spanning. Zelfs meer spanning dan de stukken over de buurvrouw die dood in de tuin gevonden wordt.

Josje vertelt in haar hoofdstukken over haar jeugd en haar weg naar volwassenheid. Josje denkt dat ze nooit iets goeds doet in de ogen van haar moeder. Waardoor ik ineens kan begrijpen waarom Myrna zoveel lijkt te slikken van haar dochter. Ze wil het als moeder toch goed doen en ziet dit als een tweede kans. Dat blijft echter botsen. Dan is er ook nog Dave, de man die Myrna heeft leren kennen in de supermarkt. Hij blijft op haar pad komen en Myrna geniet van zijn aanwezigheid. Hij geeft haar de lucht die ze in haar verstikkende omgeving hard nodig heeft.

Voor mij persoonlijk was de ontknoping voorspelbaar. Ik was nog niet halverwege en ik had al zo mijn vermoedens over de afloop. En ja, mijn vermoedens bleken te kloppen. Maar dat neemt niet weg dat het boek beklemmend goed geschreven is. Het maakte wel indruk op me!

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: