11 februari 2013

Of hoe waarom van Hanna Bervoets

of hoe waarom cover

Hanna Bervoets is nu echt mijn favoriete schrijfster! ‘Of hoe waarom’ is een mooi en boeiend geschreven boek, met een verrassende twist!

‘Of hoe waarom’ bestaat uit drie delen… In ‘Of’ lezen we een week uit het leven van Florence (Flora). Ze werkt op de redactie bij Haar Verhaal een tijdschrift met aangrijpende verhalen van vrouwen. Flora heeft gesprekken met deze vrouwen en werkt daarna de verhalen uit. Naast haar werk gaat ze ook uit, zit ze als klapvee bij televisieprogramma’s en vertelt ze dat ze als 1-jarig meisje de hele wereld al is overgegaan met een homevideo die haar moeder had gemaakt.

We volgen het boeiende leven van Flora, lezen over haar uitstapjes en we nemen ook een kijkje in haar gedachten.

Hoe normaal het eerste deel ook lijkt… In ‘Hoe’ blijkt maar weer dat Flora heel anders in elkaar zit dan ik eerst dacht! De hele week uit ‘Of’ komt nog eens dunnetjes voorbij, maar dan nu inclusief de lugubere details.

Het ‘Waarom-gedeelte’ gaat uiteraard over waarom het allemaal zo is gelopen, maar het laat ook genoeg stof achter om over na te denken en om jezelf af te vragen: waarom liep het toch zo? Ik had het gevoel dat Hanna juist dit ook de lezer mee wou geven.

‘Of hoe waarom’ is een origineel verhaal! Het boek is boeiend en creatief geschreven, zoals ik van Hanna Bervoets gewend ben: heerlijke dialogen, leuke zinspelingen, de bizarre gedachtegang van Flora en de boeiende stukken over haar werk bij Haar Verhaal. Hanna kan schrijven, dat is zeker! Na het lezen moest ik even glimlachen… Die Hanna, ze had me toch maar mooi tuk met haar bijzondere opbouw en originele twist… Niets is wat het lijkt. Maar die 5 sterren zijn oprecht gemeend!

5 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: