Mus van Kristof Desmet

Mus cover‘Mus’ is een eigentijdse YA-roman van de Vlaamse schrijver Kristof Desmet. ‘Mus’ draait om wanhoop, acceptatie en eenzaamheid.

De ouders van Mus zijn gescheiden. Haar vader heeft een (veel jongere) vriendin en nu kondigt haar moeder ook al een nieuwe relatie aan. Niet zomaar een relatie, nee de moeder van Mus is verliefd op haar collega Luc. Hij wordt ook wel “De Kwal” genoemd door de leerlingen. Mus en haar broer Brix vinden deze nieuwe situatie vreselijk, maar wat kunnen ze er aan doen? Kunnen ze het tij nog keren?

Sterk begin
‘Mus’ begint erg sterk en wekt nieuwsgierigheid op. Mus wordt namelijk opgenomen in een kliniek, met een verwond gezicht. Ze is nogal in zichzelf gekeerd, maar besluit uiteindelijk haar verhaal op papier te zetten. Als lezer ben je meteen benieuwd waarom Mus in deze kliniek zit en waarom ze natuurlijk gewond is.

Dan duikt de auteur terug het verleden in. De moeder van Mus krijgt een nieuwe relatie en Mus heeft het hier bijzonder moeilijk mee. Haar moeder is ook docent, dus de roddels over deze relatie blijven op school niet lang weg. Ook wordt ze geplaagd door nachtmerries over de nieuwe vriendin van haar vader. Mus heeft veel moeite met het accepteren van de scheiding, maar misschien nog wel meer moeite met het feit dat haar ouders ervoor kiezen om door te gaan met hun leven, terwijl het leven van Mus nogal overhoop is gegooid.

Eenzaamheid en wanhoop
Mus verzint manieren om Luc uit hun leven te bannen. Maar haar moeder begrijpt haar niet, zij denkt dat Mus haar het geluk niet gunt. Het loopt aardig uit de hand als Mus wegloopt van huis en daarna steeds verder in de problemen raakt.

De auteur heeft veel aandacht voor de gevoelens van Mus. Hij geeft haar verschillende emoties en op de eerste plaatst lijkt dat vooral woede en dwarsheid, maar er zit veel meer achter. Verwardheid, eenzaamheid, onzekerheid en wanhoop. Een mooie metafoor in het boek is het stuk waarin Mus zich per ongeluk laat opsluiten in een kerk. Het gebouw is groot en Mus zit gevangen. Zo is het ook in haar hoofd… Hoe groot en breed je gedachtegang ook is, soms zit je gevangen in je eigen gedachtes.

Kristof Desmet is zelf docent en staat midden in de belevingswereld van scholieren. Hij schenkt niet alleen aandacht aan het omgaan met het feit dat je ouders zijn gescheiden, maar ook aan cyberpesten en omgaan met depressieve gevoelens. Hoewel het boek vlot leest, kan het thema moeilijk en mogelijk confronterend zijn.


Reageer op: Mus van Kristof Desmet

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten