2 augustus 2023

Natuurjournalen van Mirja Brandorff

Met ‘Natuurjournalen’ van Mirja Brandorff ga je op een creatieve manier door de seizoenen van het jaar met oog voor de veranderingen in de natuur.

Creatief journalen is leuk, maar het is ook moeilijk. Mirja Brandorff doet al jaren aan natuurjournalen, ze was hiermee creatief bezig, maar stond ook stil bij de veranderingen van de seizoenen. Zelf was ze erg geïnteresseerd in vogels en daar legde ze dan ook vaak de nadruk op. Met ‘Natuurjournalen’ helpt ze andere creatievelingen op weg.

Een duwtje in de juiste richting

Ik heb een stapel journals in mijn kast. Zelfs één journal met zwart papier en witte pen. Maar die pagina’s bleven leeg… Het was een gebrek aan inspiratie en ik voelde me ook ietwat onzeker als ik de prachtig gevulde pagina’s van anderen zag. Tijd voor een duwtje in de juiste richting! Ik zag online dit boek voorbijkomen en ik wist meteen dat ik hier wel iets mee kon! Stap voor stap legt Mirja uit wat de bedoeling is, ze geeft heldere tekenadviezen en leuke opdrachtjes die in het teken staan van de natuur.

Dat laatste vind ik dus een meerwaarde bij dit boek. Ik probeer al een tijdje te leven op het ritme van de seizoenen en te letten op veranderingen in de natuur. Met dit boek word ik gestimuleerd om daar meer mee bezig te zijn! Het is opgedeeld in de vier seizoenen en de opdrachtjes zijn passend bij de tijd van het jaar. Je mag ook rustig halverwege beginnen als je dit boek bijvoorbeeld in de zomer koopt.

Goed en dik papier

Het boek heeft opvallend dik papier, zodat je ook stift en waterverf kunt gebruiken zonder dat het hele boek een kliederboel wordt. Je krijgt duidelijke uitleg en genoeg lege ruimte om creatief bezig te zijn. Het boek is op verschillende manieren te gebruiken. Je kan feitjes en statistieken noteren, dagboekstukjes delen, of je legt puur de nadruk op tekenen. Hierin krijg je veel vrijheid, alles is prima volgens de auteur. Het boek is daarnaast rijkelijk geïllustreerd, dit gaf mij meteen inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Ik heb er nog niet veel in gewerkt, maar ik weet wel dat ik een combinatie wil van natuurdagboek, tekeningen en collages. De eerste resultaten zal ik binnenkort met jullie delen.