24 juni 2022

Natuurzin van Marieke Schatteleijn

natuurzin cover

Marieke Schatteleijn is boswachter en bekend van het tv-programma BinnensteBuiten. In dit boek neemt ze ons mee de natuur in.

In dit boek neemt Marieke ons mee naar diverse natuurgebieden in Nederland. Bij elk natuurgebied bespreekt ze niet alleen de omgeving, maar ook een speciaal thema. Bijvoorbeeld het nut van daglicht, maar ook het belang van totale duisternis. We gaan bevers zoeken en we krijgen een uniek inkijkje in het leven van de mier. Want insecten zijn erg belangrijk in de natuur. Het boek bevat veel foto’s, zodat je een goede indruk van de omgeving krijgt.

Hollend door Drenthe en slapen op Terschelling

We beginnen in dit boek nabij het Lauwersmeer, waarin Marieke vertelt over het belang van daglicht en wat dit met ons gevoel doet. Elk hoofdstuk is in een ander gebied. Niet alleen een andere provincie, maar ook andere grond. Hei, bos, heuvels en water komen voorbij. De ene keer is er meer aandacht voor de bomen in het bos, dan is er een passage waarin we juist naar de bodem kijken en meer leren over insecten. Maar ook vogels en de oorzaak van de eikenprocessierups komen aan bod.

Hollend door Drenthe en slapen op Terschelling om van de ultieme duisternis te genieten en op de Veluwe bezoekt Marieke grafheuvels uit de prehistorie. Tussendoor staan er korte stukjes over kinderen meenemen in de natuur, natuur en gezondheid en wanneer de natuur niet gezond is. Ook vertelt ze waarom je in sommige gebieden niet meer mag komen. Het boek is educatief, maar ook ontspannend om te lezen.

De rode bosmieren

In Drenthe leven veel rode bosmieren. Ze kunnen je pijn doen, maar ze zijn ook heel interessant om te observeren. Marieke visualiseert dat ze meewerkt in de mierenkolonie, hierdoor krijg je een uniek kijkje in deze wereld vol harde werksters. Dit is origineler dan gewoon droge uitleg over rode bosmieren en het is echt boeiend op deze manier! Marieke legt alles op een toegankelijke manier uit, zodat jong en oud van dit boek kunnen genieten en je daarna nieuwsgierig wordt naar deze plekken.

Marieke Schatteleijn is boswachter in landgoed Elswout in Zuid-Kennemerland. De meeste mensen denken dat een boswachter alleen in het bos zit, maar Marieke zit ook veel achter haar bureau voor dit werk. Ze vertelt uiteraard ook uitgebreid over het landgoed waar ze werkt. Vanwege de vele foto’s raad ik aan om het papieren boek te lezen, of het ebook te lezen op de tablet.

2 reacties

  • 25 juni, 2022 om 08:40
    Lalagè zegt:

    Wat interessant! Ik vind het ook altijd zo leuk om met een natuurgids of boswachter mee te gaan die dan vertelt over wat je allemaal tegenkomt, daar ga je heel anders van kijken en luisteren en ruiken 🙂


    Lalagè
    Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: