14 juli 2020

Nee heb je van Charlotte de Monchy

‘Nee heb je’ is in juli het maandboek van The Feelgood Book Corner op Goodreads en ik besloot aan te haken. ‘Nee heb je’ speelt zich op het eiland Bali. Tevens paste dit boek ook prima bij de feelgood-readathon die deze maand wordt georganiseerd.

Het gaat over twee zussen. Bobbi en Lauren. Bobbi is overwerkt en wordt naar Bali gestuurd voor een zakelijk klusje, maar voornamelijk ook om tot rust te komen. Lauren woont en werkt op Bali en heeft een zoontje. De zussen hebben al negen jaar ruzie met elkaar. Dus Lauren zit er eigenlijk niet zo op te wachten dat Bobbi voor de deur staat.

Tropische feelgood

Op het eiland kabbelt het leven rustig voor. Wilde dieren zitten overal en de zon schijnt altijd. Bobbi moet de uitkoop van een surfschool regelen. Maar eigenaar Samuel zegt dat hij van niks weet. Bobbi besluit surflessen bij hem te nemen, van het een komt het ander. Lauren is een lieve moederlijke zus, hoewel ze niet blij is, is ze toch behulpzaam.

De zussen hebben nare herinneringen aan het verleden, stukje bij beetje komen deze herinneringen naar boven en worden ze gedeeld met de lezer. Charlotte de Monchy geeft daarnaast veel aandacht aan het leven op Bali zelf en de bijbehorende rituelen op het eiland.

Traag tempo

De verhaallijn rond de zussen vond ik traag, dat kabbelde maar door en ik vond hun acties niet altijd logisch. Er gebeurde ook weinig, daardoor werd het verhaal voor mij niet echt meeslepend. Ook viel mij op dat de personages af en toe kinderlijke uitspraken doen. Zoals “in je niksie” staan, of “in je blootje”. Ik vind dat eerlijk gezegd kleuterpraat en nogal tenenkrommend. Je bent volwassen, zeg gewoon bloot of naakt.

‘Nee heb je’ bevat gelukkig ook leuke elementen. De setting van een tropisch eiland is erg leuk bedacht en er is veel aandacht voor de omgeving en de relaxte manier van leven op Bali. Je proeft echt die tropische sfeer. Ook zijn er bijzondere rituelen, zoals het vijlen van tanden bij een jong meisje. En er is natuurlijk veel aandacht voor het surfen. Daarnaast stipt de auteur ook regelmatig het serieuze probleem van plastic in zee aan.

Als je een feelgood-roman zoekt die zich afspeelt op een tropische bestemming, dan is dit misschien wel iets voor jou!