7 juli 2020

Zullen we het liefde noemen? van Tine Bergen

Ik was erg verrast toen Tine Bergen mij persoonlijk vroeg of ik mee wilde doen aan de blogtour rondom de thriller ‘Zullen we het liefde noemen?’. Vandaag ben ik aan de beurt!

Het leven van Esther staat flink op zijn kop als haar achtjarige zoon Linus de overbuurman doodrijdt. Dit lijkt eerst een stom ongeluk, maar de inspecteur van de politie vind de zaak heel interessant. Vooral omdat de overbuurman ook de leerkracht was van Linus vorig schooljaar en daar was niemand blij mee! En dan zijn er nog talloze andere geheimen uit het heden en verleden…

Alles op zijn kop

Esther is getrouwd met Stef. Ze hebben samen twee kinderen: Linus en Annabel. Als Linus in de auto zit, begint de auto te rollen richting het bankje waar meester Dieter op zit. Hij vernederde Linus vaak midden in de klas, viel tegen hem uit en zijn ouders moesten regelmatig op school komen. Nu meester Dieter dood is, wordt Linus gek van het gefluister op het schoolplein en de roddels in het dorp. Hij voelt zich enorm schuldig en voelt zich ongelukkig.

Ook Esther en Stef staan onder grote druk. Stef voelt zich schuldig, want het was zijn auto. Esther voelt zich rot omdat haar zoon Linus zo in de put zit door alles. Dan is er ook nog Jack, de minnaar van Esther. Het liefst zou Esther alles oplossen en iedereen beschermen. Uit liefde, omdat ze van al die mensen houdt. Maar hoe verder je in het verhaal komt, des te meer wordt er op tafel gelegd.

Psychologische thriller

Tine Bergen is een Vlaamse schrijfster. Ze schrijft ingetogen en geeft ruim aandacht aan de emoties van de personages in deze psychologische thriller. Stukje bij beetje leer je als lezer Esther steeds beter kennen. Af en toe krijg je een flashback naar haar verleden en dat leert ons dat Esther het nodige al heeft meegemaakt. Zo heeft ze een moeizaam contact met haar vader, vraagt zich af of haar vader wel van haar houdt. Esther is psychologe en heeft een eigen praktijk, maar na de dood van de overbuurman (meester Dieter) bellen haar cliënten steeds vaker af.

Lang blijft alles onduidelijk, wie was er echt verantwoordelijk voor het rijden van de auto? Ondertussen lijkt Linus steeds meer af te glijden en Esther maakt zich grote zorgen. Ook haar dochter Annabel wil aandacht en dan is er nog Jack. Jack die kleur en spanning aan haar leven geeft, maar waarmee ze wel haar man Stef bedriegt.

Verrassende ontknoping

Esther maakt soms bizarre keuzes, verzwijgt het een, maar deelt het ander. ‘Zullen we het liefde noemen?’ gaat over een gezinnetje waar niets meer is wat het lijkt na de dood van de overbuurman.

Het verhaal leest prettig en is goed te volgen. Tine Bergen gebruikt af en toe Vlaamse uitdrukkingen, maar die zijn goed te volgen voor een Nederlandse lezer. Het spanningseffect zit voornamelijk onderhuids. Deze onderhuidse spanning suddert wat door, maar explodeert dan met een verrassende ontknoping.