Neem een geit van Claudia de Breij

Neem een geit cover‘Neem een geit: leven voor gevorderden’ is de volledige titel van deze bundel vol levenslessen. Het boek is best een hype, dus was wat sceptisch, maar ik ben volledig verrast!

Claudia de Breij reisde samen met haar geliefde Jessica van Geel door heel Nederland om bekende 70+ Nederlanders te vragen naar hun levenslessen. Hoe ga je om met de dood, met rouw, met vriendschap, liefde, ruzie en ambitie? Claudia de Breij wilde dit wel eens weten van mensen met veel levenservaring. Ook beschrijft Claudia eerlijk hoe ze zelf in het leven staat en hoe ze over al die zaken zelf denkt.

Claudia en Jessica spraken met een aantal bekende namen. Hanneke Groenteman, Nico ter Linden, Anne Wil Blankers, Hans Wiegel, Willeke Alberti, Paul van Vliet, Hedy d’Ancona, Erica Terpstra, Geert Mak en Herman van Veen vertellen over het leven, over de liefde en over levensinzichten. Ook filoof René Gude wordt er regelmatig bijgehaald. In het begin was ik vooral sceptisch of ik als dertiger wel iets zou hebben aan adviezen van oude mensen, maar ja, wat had ik te verliezen?!

Gelukkig heb ik met dit boek meer gewonnen dan verloren. Letterlijk, want ik won dit boek bij een winactie 😉 Maar ook van de inzichten heb ik veel geleerd. Dat je altijd bent wie je bent geweest. Ook toen je verkeerde dingen deed, ook toen je wat stoms zei en ook toen je jezelf liet besodemieteren. Die kant van jezelf moet je nooit vergeten, want uiteindelijk is het waardevol. Je hebt er dingen van geleerd.

Maar wat ook een paar keer naar voren kwam, was dat je bent wie je bent. Zie je er afgetobd uit? Tja, dan krijg je vragen en bezorgde blikken. Zie je ondanks een rotgevoel er toch opgetut uit, dan krijg je misschien een complimentje. Complimentjes maken de mens vrolijk. Vrolijkheid geeft een gelukkig gevoel en je voelt je beter ondanks dat rotgevoel. Een andere levensles die Claudia er graag op na houdt is dan ook complimentjes geven. Mensen blij maken. Niet iedereen reageert er tof op, maar je moet je eigenlijk nooit laten weerhouden om wat liefs te zeggen vindt ze.

Naast complimentjes is er ook de tegenhanger: kritiek. Kritiek moet je zeven in een vergiet en wat belangrijk voor je is, onthou je wel. Want niet belangrijk is, zeef je eruit. Hoewel kritiek waardevol kan zijn, kan het ook zijn dat je er niets mee kan of hoeft te doen. Vooral de mening van Geert Mak en zijn vrouw over kritische recensies vond ik een boeiend stuk.

Hoewel het leeftijdsverschil van de prominente adviseurs mijlenver van mijn leeftijd verwijderd is, voel ik toch veel herkenbaarheid bij de adviezen van deze 70 plussers. Dit komt ook door de aanstekelijke en gezellige schrijfstijl van Claudia de Breij. Je krijg het gevoel dat ze bij je aan tafel zit op een verjaardag en haar levensinzichten openlijk deelt en vergezeld met boeiende anekdotes uit haar eigen leven.

Dat niet alleen… Ik leerde tussen de regels ook wat meer over Erica Terpstra, Hans Wiegel, Hanneke Groenteman etc. en uiteraard ook over het (gezins)leven van Claudia de Breij zelf. Dit was erg boeiend en interessant en ik heb er veel van opgestoken!

 


Reageer op: Neem een geit van Claudia de Breij

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten