31 maart 2017

Race van Maren Stoffels

‘Race’ is het nieuwste boek van Maren Stoffels. Ik vond het een serieus en ingetogen verhaal. Laten we eerst gaan kijken waar ‘Race’ over gaat.

‘Race’ speelt zich af op een eiland. Op dit eiland wonen River en Ties en zij hadden altijd een sterke vriendschap. Ties’ moeder is overleden en sindsdien gaat alles moeizamer. Bij Ties thuis, maar ook in zijn vriendschap met River. Ties gaat steeds vaker om met zijn broer Douwe en zijn vriend ‘Patje’. Dit gaat ook stroef, omdat Douwe en Patje op zijn zachts gezegd niet dol zijn op buitenlanders. Dit geeft veel problemen en Ties mist zijn moeder ontzettend.

In de zomer komt ook Sina naar het eiland, maar zij is zo lang weggeweest dat er daardoor een enorme afstand is tussen haar en Ties. Maar er is ook een nieuwkomer: Ravi. Ravi komt uit een Surinaams gezin en hij is heel sportief. Hij loopt graag op blote voeten en is vriendelijk tegen iedereen. Maar Douwe en Patje moeten niks van hem hebben. Dan komt de jaarlijkse Eilandrun. Ravi doet mee en Ties besluit ook mee te doen. Het loopt aardig uit de hand. Vanwege conflicten, maar ook vanwege opgekropte emoties en rouw bij Ties.

De eerste helft is ingetogen en ietwat traag. Maren Stoffels stelt de personages voor en je krijgt een beeld van het eiland. Het wordt niet duidelijk welk eiland het is, maar voor mijn gevoel was het één van de Waddeneilanden. Er wordt gewisseld van perspectief tussen River en Ties. De dood van Ties’ moeder sijpelt na al die tijd nog steeds door hun hoofd. Bij alles denken ze terug aan Ties’ moeder.

De thema’s zijn zwaar… Racisme, acceptatie, rouw, erbij willen horen, conflicten en onder al die druk ook nog eens vriendschappen onderhouden. Maren Stoffels beschrijft het mooi en ingetogen, maar in de eerste helft leest ‘Race’ door die vele thema’s ietwat traag. De tweede helft heeft wel vaart. De Eilandrun komt in zicht en en alle opgekropte emoties zoeken een uitweg. De eilandrun is niet meer alleen een race op het eiland, maar wordt ook een race van emoties en wraak.

River is ook een mooi personage om te volgen. Ze kampt met allerlei gevoelens. Ze mist de moeder van Ties en mist de vriendschap van vroeger met Ties. Zij gaat veel om met Follo. River heeft ook een leuke en ietwat geheime hobby: strandjutten! Later leert River de lezer dat jutten heel gaaf is, maar dat het nog gaver is om een gevonden voorwerp terug te brengen naar de oorspronkelijke eigenaar. Zo heeft River wel meer mooie filosofische gedachtes.

Douwe en Patje zijn niet echt mijn favoriete personages! Ze zeggen de meest nare dingen en het liefst zou je ze een flinke preek willen geven. Volgens mij is het ook de bedoeling dat je als lezer kwaad wordt, dat je het leest en denkt: dit mag en kan niet! Gelukkig komt op het einde alles goed. Maren Stoffels weet een brug te bouwen tussen de verschillende personages.

‘Race’ is een jeugdboek waarin het belang van wederzijds respect de grootste les is!