Race van Maren Stoffels

Race cover‘Race’ is het nieuwste boek van Maren Stoffels. Ik vond het een serieus en ingetogen verhaal. Laten we eerst gaan kijken waar ‘Race’ over gaat.

‘Race’ speelt zich af op een eiland. Op dit eiland wonen River en Ties en zij hadden altijd een sterke vriendschap. Ties’ moeder is overleden en sindsdien gaat alles moeizamer. Bij Ties thuis, maar ook in zijn vriendschap met River. Ties gaat steeds vaker om met zijn broer Douwe en zijn vriend ‘Patje’. Dit gaat ook stroef, omdat Douwe en Patje op zijn zachts gezegd niet dol zijn op buitenlanders. Dit geeft veel problemen en Ties mist zijn moeder ontzettend.

In de zomer komt ook Sina naar het eiland, maar zij is zo lang weggeweest dat er daardoor een enorme afstand is tussen haar en Ties. Maar er is ook een nieuwkomer: Ravi. Ravi komt uit een Surinaams gezin en hij is heel sportief. Hij loopt graag op blote voeten en is vriendelijk tegen iedereen. Maar Douwe en Patje moeten niks van hem hebben. Dan komt de jaarlijkse Eilandrun. Ravi doet mee en Ties besluit ook mee te doen. Het loopt aardig uit de hand. Vanwege conflicten, maar ook vanwege opgekropte emoties en rouw bij Ties.

De eerste helft is ingetogen en ietwat traag. Maren Stoffels stelt de personages voor en je krijgt een beeld van het eiland. Het wordt niet duidelijk welk eiland het is, maar voor mijn gevoel was het één van de Waddeneilanden. Er wordt gewisseld van perspectief tussen River en Ties. De dood van Ties’ moeder sijpelt na al die tijd nog steeds door hun hoofd. Bij alles denken ze terug aan Ties’ moeder.

De thema’s zijn zwaar… Racisme, acceptatie, rouw, erbij willen horen, conflicten en onder al die druk ook nog eens vriendschappen onderhouden. Maren Stoffels beschrijft het mooi en ingetogen, maar in de eerste helft leest ‘Race’ door die vele thema’s ietwat traag. De tweede helft heeft wel vaart. De Eilandrun komt in zicht en en alle opgekropte emoties zoeken een uitweg. De eilandrun is niet meer alleen een race op het eiland, maar wordt ook een race van emoties en wraak.

River is ook een mooi personage om te volgen. Ze kampt met allerlei gevoelens. Ze mist de moeder van Ties en mist de vriendschap van vroeger met Ties. Zij gaat veel om met Follo. River heeft ook een leuke en ietwat geheime hobby: strandjutten! Later leert River de lezer dat jutten heel gaaf is, maar dat het nog gaver is om een gevonden voorwerp terug te brengen naar de oorspronkelijke eigenaar. Zo heeft River wel meer mooie filosofische gedachtes.

Douwe en Patje zijn niet echt mijn favoriete personages! Ze zeggen de meest nare dingen en het liefst zou je ze een flinke preek willen geven. Volgens mij is het ook de bedoeling dat je als lezer kwaad wordt, dat je het leest en denkt: dit mag en kan niet! Gelukkig komt op het einde alles goed. Maren Stoffels weet een brug te bouwen tussen de verschillende personages.

‘Race’ is een jeugdboek waarin het belang van wederzijds respect de grootste les is!


Reageer op: Race van Maren Stoffels

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten