25 mei 2012

Niet te filmen van Barbara Kuipers

niet te filmen cover

Niet te filmen is gebaseerd op ervaringen van Barbara Kuipers. Zij heeft achter de schermen gewerkt bij een aantal reality programma’s. Reality, maar eigenlijk ook weer net niet. Als ik dit boek mag geloven is alles één groot toneelstuk.

En ja, natuurlijk wisten we dat allang, maar in dit boek wordt het net even wat uitvergroot. Niet te filmen leest verder als een soort chicklit. Het is vlot geschreven en lekker dik aangezet. Ook zit het verhaal vol leedvermaak en een laagje arrogantie, zoals we die kennen bij bekend Nederland.

Sophie wordt aangenomen als verslaggeefster bij realityshows. Zo mag ze kandidaten interviewen (lees: quotes aftroggelen en later verknippen en plakken) bij programma’s als Love Island, Asian Express en Dames in wording. Ja, wie even doordenkt, die weet al welke programma’s het zijn en wie deze programma’s volgt zal zelfs kandidaten en situaties herkennen.

Sophie is een fictief personage en je volgt ook haar privéleven. Dat is nogal een puinhoop omdat ze vaak ver van huis is en haar vrienden een beetje moe worden van haar. Ik als lezer werd dat ook. In het begin had ik nog wel sympathie voor Sophie, maar al gauw veranderde dat en vond ik Sophie al snel vrij arrogant en zelfs meedogenloos.

Eigenlijk vond ik elk personage vrij irritant. Als mensen achter de schermen bij realityshows echt zo arrogant en genadeloos zijn, dan ben ik dankbaar voor het feit dat deze mensen niet mijn vrienden zijn…

Maar goed, Niet te filmen leest best lekker weg. Niet veel bij nadenken, lekker lezen en blij zijn dat je niet meedoet aan die realityshows.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: