14 september 2015

Obstructie van Suzanne Hazenberg

Te weinig spanning voor een thriller, maar ook weer net geen roman: dit boek laat zich niet makkelijk onderbrengen in een genre. ‘Obstructie’ is echter wel origineel en het verhaal is niet echt geschikt om te lezen voor het eten.

Dink is bijna 50 en al bijna 25 jaar getrouwd. Op zijn werk is de sfeer om te snijden, zijn baas is een klootzak en zijn collega’s zijn gluiperig. Maar het allervervelendste is toch wel zijn probleem in het kleine kamertje. Dink heeft problemen met zijn stoelgang en dat beïnvloedt werkelijk alles in zijn dagelijkse leven.

Na een lange periode zwoegen op het toilet, besluit hij zich te laten onderzoeken. De arts denkt aan obstructie, oftewel een belemmering in zijn darm. Na verder onderzoek blijkt hij darmkanker te hebben. Hij is echter veel te laat en de kans op genezing is uitgesloten, omdat de kanker al uitgezaaid is. Hij heeft nog een half jaar.

In dat half jaar kan hij nog van alles doen. Zijn vrouw Barbara stelt voor om op vakantie te gaan. Maar Dink zelf heeft één heel ander idee over zijn laatste wensen. Zijn arrogante baas Marcus de Kandell vermoorden… Want, wat heeft hij nou te verliezen? Na al die vernederingen zijn baas straffen en al dood zijn als de rechtszaak nog moet beginnen. Het idee krijgt steeds meer vorm in zijn hoofd en dan begint hij voorbereidingen te treffen…

Spannend wordt het boek nergens. Alleen op het einde zit er wat spanning in als Dink zijn moordplan gaat uitwerken. Maar het grootste deel leest echt als een roman. Het verhaal is ook nergens zielig, eerder vermakelijk. De hoofdpersoon zit vol zelfspot en de situaties waar hij in verzeild raakt zijn boeiend om te lezen. Dink is een lieve echtgenoot en vader, maar zijn karakter is gevormd door zijn (slopende) baan en de tiran van een baas. Barbara is een lieve en respectvolle echtgenote, die erg sterk naar voren komt in dit boek.

De passages van de toiletgang zijn uitgebreid. Dink kampt er behoorlijk mee en dat is een essentieel onderdeel van het boek. De verdere onderzoeken worden ook zeer gedetailleerd omschreven, daar moet je maar net tegen kunnen en lezen voor de avondmaaltijd is misschien ook niet zo verstandig. Suzanne Hazenberg vermengt ook andere onderwerpen in het verhaal. Dink is heel geïnteresseerd in ruimtevaart en de maanlandingen. Diverse weetjes over maanlandingen passeren dan ook regelmatig de revue. De obstructie staat niet alleen voor de belemmering in de darm, maar ook voor de belemmering in Dink’s leven.

‘Obstructie’ is een mooi afgewerkt verhaal, met een onverwacht einde, wat heel anders verliep dan ik had verwacht. Tja, duidelijk een origineel en gedurfd boek, gezien de thema’s en de gedetailleerde beschrijvingen. Maar zeker ook een aanrader!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: