17 september 2015

Thriller van Suzanne Hazenberg

Ik zit momenteel in een “Suzanne Hazenberg fase”, oftewel: ik lees al haar boeken nu achter elkaar. Ik moet er nog eentje: ‘Eet’. Maar vandaag bespreek ik ‘Thriller’. Een uitgesproken titel voor een thriller.

Ymke de Ruyter is scenarioschrijfster bij een dagelijkse soap en is moeder van vier kinderen en getrouwd met Andy. Ymke droomt over het schrijven van een thriller, maar een echt idee heeft ze niet. Haar eigen leven wordt een thriller als ze tijdens het opruimen een tas vol met uitgetrokken plukken haar vindt. Later blijkt het vriendinnetje  van zoon Lloyd en nog een meisje vermist te zijn. Er komt een onderzoek.

Vanaf dan staat alles bij de familie de Ruyter op zijn kop. Ymke wil graag in de goedheid van haar eigen kinderen geloven, maar het wordt haar wel moeilijk gemaakt. Britt blijkt samen met haar vriendin Daphne dood in de Vecht te liggen. Wie is hier verantwoordelijk voor en wie van haar gezin spreekt de waarheid?

Suzanne Hazenberg is scenarioschrijfster bij GTST, in de boeken schrijft Ymke ook voor een soapserie, die toevallig ook om acht uur op tv verschijnt. Het is leuk om een inkijkje in die wereld te krijgen met dit boek, want Suzanne laat Ymke strijden met deadlines, naar een feestje gaan en kampen met keuzes of welke kant ze op moet gaan met de soappersonages en hoe zoiets te werk gaat.

Daarnaast neemt Suzanne Hazenberg ook de thrillerwereld wat op de hak, althans, ze laat dat Ymke doen. Ymke wil graag een thriller schrijven, maar dan wel een thriller die wat verdergaat dan de gemiddelde thriller waar de hoofdpersoon een mok thee maakt en in bad gaat liggen. Om even later Ymke in bad te laten liggen met een mok thee. Ik begreep het wel. Veel thrillers lijken op elkaar. Vond het wel een leuke knipoog zo tussen de regels door.

‘Thriller’ is een whodunnit, maar ik wist al wie het gedaan had. Niet omdat dit al te voorspellen was, maar simpelweg: ik had ‘De debutant’ al gelezen. ‘De debutant’ is het vervolg op ‘Thriller’ en daarom wist ik eigenlijk al grotendeels van de hoed en de rand. Maar toch genoot ik wederom van de boeiende schrijfstijl, het karakter van Ymke en het reilen en zeilen in haar gezin. Eigenlijk hoop ik dat er ooit nog een vervolg komt op ‘De debutant’, omdat ik toch wel benieuwd ben naar hoe het verder gaat met Ymke en haar gezin.

Ik vond het interessant om nu in de voorgeschiedenis te duiken. Hierdoor kon ik ‘De debutant’ nog beter begrijpen. En dan was er nog Flynn, de lieve hond van het gezin. Beetje ontroerd las ik over hem in ‘Thriller’, maar ook een beetje wee gevoel, omdat ik natuurlijk ook wist wat er met Flynn gebeurd is in ‘De debutant’.

Normaal lees ik boeken op volgorde, bij deze boeken toevallig niet. Ik vond ‘Thriller’ er niet minder om. En okay, ik wist natuurlijk wie verantwoordelijk was, maar ik voelde toch die onderhuidse spanning tot het eind erg goed. Er gebeuren namelijk meer dingen. Zo kom je er ook achter waarom het met dochter Lynn niet goed ging en leerde ik de gezinssamenstelling beter kennen. Ook de weetjes rondom het schrijven bij een soap vond ik wel boeiend om te lezen.

Ik heb me goed vermaakt met ‘Thriller’. Spijt heb ik niet dat ik de boeken andersom heb gelezen, maar wil jij dat liever niet doen, wat ik overigens goed begrijp, zal ik voor de duidelijkheid nog kort en bondig de juiste volgorde aangeven: ‘Thriller’ en dan ‘De debutant’.

Dan is ‘Thriller nog spannender, want dan kan je lekker raden naar wie het gedaan heeft!