13 februari 2019

Onder invloed van Tamara Onos

‘Onder invloed’ is het debuut van Tamara Onos. De subtitel ‘Renske Nijland 1’ laat ons al meteen weten dat er nog een opvolgend deel zal verschijnen.

Renske Nijland stuit in natuurgebied de Havikerwaard op twee vissers, één van deze vissers is verdronken. De politie zegt kort en krachtig dat dit een verdrinkingsdood is, dat de visser dronken was en niets anders. Maar Renske (expert op het gebied van gevaarlijke stoffen) denkt daar heel anders over en ze gaat zelf op onderzoek uit. Volgens haar zit er iets in het water wat er niet hoort te zitten.

Snelle wisselingen van perspectief

Naast Renske Nijland zitten in ‘Onder invloed’ meer belangrijke personages. Zoals Jeffrey, een populaire jongen op school, maar dan wel eentje met een foute reputatie. Hij zoekt contact met Stijn, de zoon van Renske Nijland. Stijn voelt zich eerst vereerd, maar voelt zich later steeds meer onder druk staan.

Politieman Marcel en zijn collega Sara worden een beetje moe van het gedram van Renske over de dode visser. Ze hebben wel iets anders aan hun hoofd, ze vinden namelijk een dood lichaam bij de wijngaardenier. Marcel deelt een stukje geschiedenis met Renske. Hij kent haar langer dan vandaag en hij vindt haar drammerig. Toch trekken ze steeds weer naar elkaar toe.

Kort en krachtig

Deze softe thriller is kort en krachtig geschreven. De gebeurtenissen volgen elkaar heel snel op. In één middag had ik dit boek dan ook uit. Hoewel het boek een thriller is, voelde ik nergens écht spanning. Dit komt omdat er naar mijn mening te weinig ruimte is gemaakt voor onderhuidse spanning.

De auteur schrijft heel beeldend, de omgeving is bijvoorbeeld haarscherp neergezet. De Havikerwaard en de omgeving van de IJssel bijvoorbeeld. Maar ook plekjes als de Posbank en de Lappendeken komen voorbij. Ook voor personage Renske Nijland is veel aandacht. Met flashbacks krijg je een kijkje in haar verleden, zo wordt het duidelijk waarom ze zo drammerig reageert over de dode visser.

Soft

Zoals ik al schreef is het een softe thriller, maar wel eentje die lekker doorleest. Het werk van Renske Nijland is erg interessant. Hoe zij bijvoorbeeld de bron van eventuele gevaarlijke stoffen opspoort en analyseert. Tamara Onos is zelf arbohygiënist en veiligheidsdeskundige, het is leuk dat ze dit gegeven terugbrengt in haar boek.

Renske Nijland is een leuk personage en ik ben dan ook benieuwd hoe verhoudingen zich gaan ontwikkelen in een opvolgend deel. Ik hoop dan wel op wat meer onderhuidse spanning!