20 november 2014

Ongrijpbaar van Bianca Nederlof

Hoe vaak lees jij een thriller die zich afspeelt rondom de sinterklaastijd? Eigenlijk nooit. Kerst wel, maar de sinterklaastijd kwam eigenlijk nooit voorbij in een thriller. ‘Ongrijpbaar’ is een Hollandse thriller, die begint bij het moment dat Sinterklaas Nederland binnenkomt.

Sylvia gaat met haar driejarige zoontje Nick naar de Sinterklaasintocht. Ze is wat huiverig, vanwege de felle discussies rondom de Pieten van de laatste tijd. Haar schoonzus Maura gaat met haar mee. Helaas breekt er paniek uit tijdens de intocht en enorme chaos ontstaat. Hierbij raakt Sylvia haar zoontje Nick kwijt.

Politie wordt ingeschakeld, familie zoekt mee, maar Nick is spoorloos en er lijkt geen enkel aanknopingspunt te zijn. Het verhaal duikt in flashbacks terug in het verleden van Sylvia. En we lezen hoe haar leven was als kind, hoe ze Reiner en Roline leerde kennen en dat Sylvia vroeger Mirte heette. Wat heeft dit alles met de verdwijning van Nick te maken?!

‘Ongrijpbaar’ draait om de vermissing van de kleine Nick. Voor Sylvia is het allemaal nog niet te bevatten, eerst is ze nog verdoofd, maar al gauw dringt het besef door dat haar Nick spoorloos is. Wie neemt nou een klein kindje mee? Ze geeft zichzelf een datum waar ze naartoe kan leven… zo gaat ze ervan uit dat Nick met 5 december gewoon lekker thuis zijn pakjes uit kan pakken. Maar de dagen gaan sneller voorbij en van Nick is geen spoor te vinden.

Sylvia heeft een hoop te verbergen en soms gaf me dat wel wat irritatie. Haar eigen zoon is zoek, maar ze lijkt belangrijke informatie achter te houden. Ook merkte ik dat Sylvia wel vermoedens had, maar op sommige momenten liever haar hoofd in het zand stak. Of beter gezegd: ze kruipt regelmatig in bed, terwijl de wereld om haar heen gewoon doordraait.

Het boek zit spannend elkaar, ik was heel nieuwsgierig naar waar Nick zou zijn en of hij ooit gevonden zou worden. Ook wilde ik graag weten wat Sylvia nu eigenlijk verborgen hield voor iedereen. Het leest als dus een echte pageturner, maar toch is het niet makkelijk om in het hoofd van Sylvia te kruipen. In het verhaal wil ze liever alleen zijn met haar eigen gedachten en als lezer had ik soms het gevoel dat ze mij daar ook niet bij wou hebben. Misschien wel een juiste karakterschets, want ik kan me best voorstellen dat je in zo’n situatie je sowieso liever afsluit van iedereen en alleen wilt zijn met je eigen gevoel. Haar leven lijkt hierdoor bedekt met een grauwe waas. Een leven wat eerst nog kleurrijk was, met Nick, haar zonnetje.

‘Ongrijpbaar’ is een grauwe thriller en past bij de grauwheid van november. Want ons herfstzonnetje van oktober is ook verdwenen en wat we zien is enkel een grauwe lucht buiten.