29 januari 2023

Op de spoedeisende hulp van Heleen Lameijer

op de spoedeisende hulp cover

Altijd al willen weten hoe het eraan toe gaat op de spoedeisende hulp? Heleen Lameijer neemt de lezer mee achter de schermen.

Op de SEH wordt snel, doeltreffend en gefocust gewerkt. Logisch, want soms hangt een leven af van een paar secondes en een risicovolle beslissing. Heleen Lameijer is arts op de spoedeisende hulp. Daarnaast is ze ook bekend op social media met haar online reanimatiecursus. Ze is een arts met gevoel en ze vertelt hoe belangrijk een arm om je heen kan zijn op het juiste moment.

Mooie en ontroerende verhalen

Heleen is een jonge arts en heel bedreven. Buiten het ziekenhuis bezoekt ze graag haar oma, gaat op stap met vrienden en werkt ze aan haar Insta kanaal. In dit boek vertelt ze waarom ze koos voor de spoedeisende hulp en wat haar werk zo bijzonder maakt. De ene keer kletst ze heel vrolijk met een patiënt over nieuwe schoenen, maar prikt tijdens het kletsen door snel een infuus zodat de nerveuze jongen de prik bijna niet voelt. Ze krijgt diep in de de nacht een man met een splinter in zijn teen, terwijl ze liever klaarstaat voor mensen die echt spoedeisende hulp nodig hebben.

Maar bovenal zijn het ontroerende verhalen. Je merkt dat Heleen veel passie heeft voor haar werk. Hoe dun de scheidslijn is tussen een lach en traan en leven en dood. Heel respectvol schrijft ze over mensen die bewust voor de dood kiezen in plaats van nog een heftige behandeling. Ze benadrukt ook hoe belangrijk bevolkingsonderzoeken zijn en hoe het voelt om zelf patiënt te zijn.

Prettige schrijfstijl en korte verhalen

De bundel is opgedeeld in korte verhalen, een soort columns. Hoewel elk verhaal los van elkaar gelezen kan worden, volgt het elkaar wel op. Ook passeert corona de revue en schrijft Heleen over de pakken en bescherming die ze moest dragen. Maar ook wat het voor haar privé inhield. Ze miste haar oma in die tijd heel erg. De verhalen wisselen qua sfeer elkaar af. Na een zwaar moment, komt er iets luchtigs en af en toe neemt Heleen ons mee in haar privéleven en ze deelt openhartig wat het met haar doet als een patiënt een klacht heeft ingediend. Maar ook hoe een uitspraak van een patiënt haar manier van denken veranderd.

‘Op de spoedeisende hulp’ is een interessant kijkje achter de schermen van de SEH, maar ook een uniek kijkje in het leven van een arts.