26 januari 2023

Verhalen uit de apotheek van Ellen Kruize Kok

In dit tweede boek over het reilen en zeilen in een apotheek gaat Ellen Kruize Kok dieper in op het beroep apotheker en de wereld daaromheen.

In dit boek komt niet alleen Ellen aan het woord, er worden gastblogs gedeeld van andere zorgverleners, bijvoorbeeld de doktersassistente en een farmakundige. Je krijgt wederom een kijkje achter de schermen bij diverse apotheken en oud-medewerkers nemen de lezer zelfs mee naar de apotheek van vroeger.

Diverse werkzaamheden

Ellen schrijft met liefde over haar werk als apothekersassistente. Haar werk bestond uit diverse werkzaamheden. Ze gaf niet alleen medicijnen aan patiënten, maar de apothekersassistente vult ook de dokterstas aan en helpt patiënten met afbouwen van medicatie. Ze deelt ook ervaringsverhalen van andere apothekersassistentes en je leert dat de ziekenhuisapotheek weer anders werkt dan de gezellige dorpsapotheek. Je leest ook over een assistente die op een ziekenhuisafdeling medicijnen rondbrengt en ervoor zorgt dat elke patiënt met de juiste medicatie én een gerust hart weer naar huis kan.

In dit tweede boek is dus niet alleen Ellen aan het woord. Er wordt dieper ingegaan op het werk, de voorbereidingen en de schaduwzijde van dit beroep. Soms zijn medicijnen niet op voorraad en dit zorgt voor veel problemen en boze mensen aan de balie. Maar Ellen vertelt ook wat ze denkt als ze zelf als patiënt bij de apotheek komt.

Met een andere blik.

Sinds ik ‘Educated drugdealer’ las kijk ik sowieso al anders naar het reilen en zeilen in een apotheek. Ik hoor nog wel eens mensen mopperen dat het allemaal lang duurt en dat het lijkt alsof de medewerkers achter de schermen alleen maar gezellig kletsen. Nu weet ik dat het soms echt even kan duren voordat alles goed in het systeem zit, dat er protocollen zijn en dat ze soms eerst goed moeten overleggen wat de beste oplossing is voor een patiënt. Je kan namelijk niet zomaar andere medicijnen meegeven, daar is overleg en tijd voor nodig. Ook legt Ellen uit waarom niet alle medewerkers tegelijk aan de balie mensen kunnen helpen, want achter de schermen is het vaak al heel druk.

Ik vond ‘Verhalen uit de apotheek’ interessant, maar ook op den duur wat herhalend en sommige gastblogs zijn voornamelijk interessant voor de mensen die bekend zijn in deze branche. Ellen Kruize Kok doet echter ook haar best om de bundel heel toegankelijk te maken. Ze legt alles kort en krachtig uit, ook de moeilijke begrippen en de namen van bekende medicijnen. Het is duidelijk dat ze een grote passie heeft voor dit vak!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: