28 februari 2024

Op zoek naar de Gentse heksen van Robert Declerck

In deze reisgids is veel aandacht voor de heksenvervolgingen in Gent. Het bevat naast wandelinformatie ook korte biografie├źn van de vrouwen die vervolgd werden.

Het boek deed me denken aan ‘Het heksenmonument’. Ook in Vlaanderen is er aandacht voor eerherstel voor vrouwen en mannen die slachtoffer werden tijdens de vervolgingen. Robert Declerck bespreekt een wandelroute in Gent die wandelaars langs belangrijke locaties uit die tijd leidt. Zoals een schuilplaats en een pandjeshuis.

Wie waren deze mensen?

Robert Declerck geeft deze vrouwen en mannen een gezicht en een verhaal. Hij vertelt waar ze woonden, waar ze schuilden en hun kruiden kochten en hoe hun leven eruitzag. Het waren mensen uit allerlei kringen. Deze mensen waren vaak de zondebok als er iets misging in de buurt. Hij vertelt ook wat de rol van de schepenen was en hoe het eraan toeging in de verhoor- en folterkamer. Het zijn korte stukjes en het is goed te volgen. Robert Declerck legt goed uit waar we ons bevinden in Gent. De route wordt in cursieve stukjes uitgestippeld.

Veel van de locaties uit deze geschiedenis zijn nog steeds terug te vinden in Gent. Deze reisgids loodst de lezer langs die locaties. Als Gent te ver weg is, helpt Google Maps je ook wel een eind op weg. De auteur legt duidelijk uit waar je moet zijn en wat je waar kunt zien. Daarnaast tips hij horeca-aangelegenheden voor wie daadwerkelijk de route wil bewandelen. Ook zijn er enkele foto’s opgenomen in de gids.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: