Op zoek naar George van Kim Heijdenrijk

Op zoek naar George coverGeschiedenis was vroeger één van mijn favoriete schoolvakken. Ik vond het heerlijk om te lezen over vroeger en de verschillen en overeenkomsten te zoeken van toen en nu. Nu ik volwassen vind ik historische verhalen nog steeds interessant! Deze keer las ik historische non-fictie: ‘Op zoek naar George’.

Kim Heijdenrijk is zeer geïnteresseerd in geschiedenis. Toen ze verhuisde naar een nieuwe straat in Den Haag verdiepte ze zich in de geschiedenis van deze straat. Zo komt ze erachter dat in deze straat vroeger weeshuis ‘Huize Groenestein’ stond.

Dit is het begin van een zoektocht naar informatie. Zo stuit Kim op een oude ansichtkaart op Marktplaats. Een kaart uit 1916! Geschreven en verzonden door George Krul. De tekst raakt Kim en ze gaat verder op onderzoek uit wat betreft George Krul. George was een doodeenvoudige jongen, die niet veel geluk had als kind. Geboren in de 19e eeuw en gestorven in de jaren ’80 van de 20e eeuw. Een rijk beeld over een tijd waarin onze (over)grootouders geleefd hebben.

George Krul heeft geen makkelijk leven geleidt. Hij woonde bij pleegouders, werd het hele land door geleurd en woonde ook in het weeshuis. Zijn moeder was ‘krankzinnig’ en had de vallende ziekte. Ze kon niet voor haar kinderen zorgen. In het boek volgen we zijn levensverhaal. Kim Heijdenrijk heeft zo goed mogelijk uitgezocht hoe zijn leven was. George is geen bekend persoon, hij is een simpele en onbekende jongen, dat maakt het verhaal erg intiem.

Vaak gaan historische boeken over prominente Nederlanders of over fictieve personages. George Krul is echt en zijn familie ook. Kim Heijdenrijk reconstrueerde zijn levensverhaal in boekvorm. Het is interessant dat de tijd waarin George leefde, ook de tijd is waar ik mijn grootvader vaak over hoorde. Twee wereldoorlogen, koningin Wilhelmina, maar ook de eerste televisies en Mies Bouwman komt voorbij in dit uitgebreide levensverhaal.

Kim schetst niet alleen het leven van George, maar geeft ook een uitgebreide beschrijving van de omgeving, het nieuws en de snelle veranderingen in die tijd. Dit doet ze heel beeldend, maar daardoor leest ‘Op zoek naar George’ niet zo meeslepend als een roman. Vooral halverwege is het soms echt doorzetten, maar daar krijg je wel veel kennis en inzicht voor terug! De schrijfstijl is bijzonder, Kim schrijft namelijk in de tegenwoordige tijd. Dat is erg verrassend in een historisch verhaal, maar het leest toch prettig.

‘Op zoek naar George’ is iets voor jou als je geïnteresseerd ben in historische non-fictie, met een rijkelijke blik op de geschiedenis van de 19e en 20e eeuw.


Reageer op: Op zoek naar George van Kim Heijdenrijk

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten