17 april 2017

Op zoek naar George van Kim Heijdenrijk

Geschiedenis was vroeger één van mijn favoriete schoolvakken. Ik vond het heerlijk om te lezen over vroeger en de verschillen en overeenkomsten te zoeken van toen en nu. Nu ik volwassen vind ik historische verhalen nog steeds interessant! Deze keer las ik historische non-fictie: ‘Op zoek naar George’.

Kim Heijdenrijk is zeer geïnteresseerd in geschiedenis. Toen ze verhuisde naar een nieuwe straat in Den Haag verdiepte ze zich in de geschiedenis van deze straat. Zo komt ze erachter dat in deze straat vroeger weeshuis ‘Huize Groenestein’ stond.

Dit is het begin van een zoektocht naar informatie. Zo stuit Kim op een oude ansichtkaart op Marktplaats. Een kaart uit 1916! Geschreven en verzonden door George Krul. De tekst raakt Kim en ze gaat verder op onderzoek uit wat betreft George Krul. George was een doodeenvoudige jongen, die niet veel geluk had als kind. Geboren in de 19e eeuw en gestorven in de jaren ’80 van de 20e eeuw. Een rijk beeld over een tijd waarin onze (over)grootouders geleefd hebben.

George Krul heeft geen makkelijk leven geleidt. Hij woonde bij pleegouders, werd het hele land door geleurd en woonde ook in het weeshuis. Zijn moeder was ‘krankzinnig’ en had de vallende ziekte. Ze kon niet voor haar kinderen zorgen. In het boek volgen we zijn levensverhaal. Kim Heijdenrijk heeft zo goed mogelijk uitgezocht hoe zijn leven was. George is geen bekend persoon, hij is een simpele en onbekende jongen, dat maakt het verhaal erg intiem.

Vaak gaan historische boeken over prominente Nederlanders of over fictieve personages. George Krul is echt en zijn familie ook. Kim Heijdenrijk reconstrueerde zijn levensverhaal in boekvorm. Het is interessant dat de tijd waarin George leefde, ook de tijd is waar ik mijn grootvader vaak over hoorde. Twee wereldoorlogen, koningin Wilhelmina, maar ook de eerste televisies en Mies Bouwman komt voorbij in dit uitgebreide levensverhaal.

Kim schetst niet alleen het leven van George, maar geeft ook een uitgebreide beschrijving van de omgeving, het nieuws en de snelle veranderingen in die tijd. Dit doet ze heel beeldend, maar daardoor leest ‘Op zoek naar George’ niet zo meeslepend als een roman. Vooral halverwege is het soms echt doorzetten, maar daar krijg je wel veel kennis en inzicht voor terug! De schrijfstijl is bijzonder, Kim schrijft namelijk in de tegenwoordige tijd. Dat is erg verrassend in een historisch verhaal, maar het leest toch prettig.

‘Op zoek naar George’ is iets voor jou als je geïnteresseerd ben in historische non-fictie, met een rijkelijke blik op de geschiedenis van de 19e en 20e eeuw.