Mulberry House van Kristine Groenhart

Mulberry House coverIk heb vroeger de kostschool-boeken van Enid Blyton stukgelezen en daar heb ik leuke herinneringen aan! Kristine Groenhart ook, ze begon daarom zelf ook een kostschool-serie: Mulberry House.

De Nederlandse Marjolein verhuist met haar ouders naar Engeland. Om haar goed onderwijs én een vaste thuisbasis te geven komt ze terecht op kostschool Mulberry House. Op deze kostschool zijn strenge regels, een verplicht uniform en het grootste struikelblok: een andere taal. Marjolein doet haar best, maar voelt zich bij vlagen ook ontzettend eenzaam.

Een moderne vorm van Malory Towers
Kristine Groenhart heeft duidelijk inspiratie gehaald bij Enid Blyton. Mulberry House is een typisch Engels kostschoolgebouw wat me deed denken aan Malory Towers van de Pitty-serie. Op bepaalde vlakken is dit boek natuurlijk een stuk moderner. Zo hebben de meisjes gewoon smartphones, internet, mogen in het weekend naar Londen en zelfs One Direction komt ook nog even voorbij.

Marjolein komt in komische situaties terecht, voornamelijk vanwege de misverstanden in de Engelse communicatie. Ook qua eten en drinken krijgt Marjolein te maken met Engelse gewoontes. Ondertussen wisselt ze Facebook-berichten uit met haar Nederlandse vriendin Lisa. Het leven op een kostschool is niet makkelijk, zo is er een hevige competitiestrijd. Van iedereen wordt het beste en het uiterste verwacht. Met alles valt punten te verdienen, maar ook te verliezen.

Leuk, maar ook wat kritische gedachtes
Hoewel ik de insteek erg leuk vind en het boek lekker leest, heb ik toch wat kritische gedachtes. Zo vind ik het onlogisch dat de leraressen weinig begrip lijken te hebben voor het feit dat Marjolein moeite heeft met de Engelse taal. Ze krijgt hierbij wel steun van de klassenlerares, maar ook een berg extra (huis)werk om zich zo snel mogelijk aan te passen. Daarnaast wordt ook van haar verwacht dat ze meedoet aan naschoolse activiteiten, sport en zich aan de regels houdt van de school. Ook de directrice heeft geen begrip en reageert soms onlogisch.

Marjolein voelt zich eenzaam en Kristine heeft dat punt goed aangezet. Ik vind het wel weer jammer dat juist daar de herhaling in zat en dat patroon ook niet echt doorbroken werd. Ook zijn sommige andere karakters (vooral de “Izzies”) vlak en eenzijdig.

Maar eerlijk is eerlijk… De boeken van Pitty waren ook af en toe onlogisch en te eenzijdig, maar toch lazen ze fijn! ‘Mulberry House’ is leuk als je een zwak hebt voor kostschool-series en het is stuk moderner en frisser van toon dan de series van vroeger.


Reageer op: Mulberry House van Kristine Groenhart

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten