18 februari 2018

Poes poes poes van Annie M.G. Schmidt

De titel van deze bundel verklapt het al natuurlijk: dit is een bundel vol kattenversjes en kattenverhalen. Annie M.G. Schmidt was een groot kattenliefhebster!

In het begin van dit boek zijn verhalen opgenomen, die eerder al in de krant Het Parool stonden en te beluisteren waren als hoorspel. Ook staat er een hoofdstuk uit het boek Minoes tussen. Naast de losse verhalen staan er vooral veel versjes over katten in dit boek. Zoals Minetje,  Ribbeltjeskat, de lapjeskat en de Genermuider kat. Vrijwel alle versjes stonden al eerder in het verzamelboek ‘Ziezo’.

Miauw

Ik zocht een leuk en gemakkelijk boek voor het slapengaan.  Dit keer stuitte ik op ‘Poes poes poes’ van Annie M.G. Schmidt in Kobo Plus. Ik besloot dat het dit boek werd en begon er meteen in. De losse verhalen had ik nog nooit gelezen. Over een moederpoes die een hekel aan haar kittens krijgt en daarom niet meer naar huis komt. Over een kat die allerlei dieren mee naar huis nam, zelfs een eendje. Deze stukjes schreef Annie in de jaren ’50 voor Het Parool.

Daarnaast is ‘Poes poes poes’ opgevuld met kattenversjes. De meeste versjes kende ik nog wel en bij sommige zong ik zelfs zachtjes mee. Ooit had ik namelijk een cd van VOF de Kunst en het zinnetje: ‘… de katten gaan naar Londen’ kon ik me nog goed herinneren! Het versje heette overigens niet zo. Weet jij de originele titel nog?

Vrolijk en luchtig

‘Poes poes poes’ is een vrolijk en luchtig boekje met als rode draad Annie’s liefde voor katten. De prozateksten over katten vond ik erg leuk om te lezen. Wat betreft de versjes kan ik me voorstellen dat dit boek een beetje overbodig voelt als je ‘Ziezo’ ook al in de kast hebt staan.