Promille van Helen Vreeswijk

promile coverIk verheug me altijd op een boek van Helen Vreeswijk. Haar boeken zijn spannend, maar bevatten ook een onderliggende boodschap, in de trant van: “dit kan er dus gebeuren als je dit en dat doet” En in Promille gaat dat over alcoholisme bij jongeren.

Angela zit op school en is verlegen. In het park ontmoet ze jongeren die al een paar jaar ouder zijn. Ze nemen haar op in de vriendengroep, maar Angela heeft het gevoel dat ze zichzelf steeds moet bewijzen.  Ze voelt zich niet altijd serieus genomen omdat ze de jongste is. Op een dag komt Fred met een fles passoa en jus.

Het bevalt Angela goed. Ze voelt zich ineens vrijer en heeft nauwelijks remmingen. Ze besluit vaker wat te drinken. Ook onder schooltijd, op feestjes, elke dag na school in het park… Na een tijdje kan ze niet meer zonder en gaat al haar geld op aan drank. Niemand heeft het door. En omdat ze zelf heel goed weet dat dit gedrag niet gewenst is, valt ze van leugen in leugen en houdt ze iedereen, maar vooral zichzelf voor de gek.

Ik vond het een spannend verhaal, weer zoals ik gewend ben van Helen Vreeswijk. Haar vorige boek Zwijgplicht was ook wel spannend, maar nu had ik meer het gevoel dat ik er echt in gezogen werd. Tijdens het lezen merk je hoe geleidelijk alcohol het leven van Angela gaat beïnvloeden. Ze is er van overtuigd dat ze het helemaal in de hand heeft en dat is gewoon niet zo.

Ook de politie speelt in dit boek weer een rol. Eerst vraag je je af wat de politie met Angela te maken heeft. Maar dat wordt later in het verhaal duidelijk gemaakt. De vader van Angela werkt bij de politie en loopt stage bij het team van Rob van Buren.

Ik ben natuurlijk niet de doelgroep, maar ik heb wel een zwak voor het young-adult genre. Daarbij zijn de boeken Helen Vreeswijk erg spannend en ik hou van haar schrijfstijl. De boeken bevatten boodschappen, maar zijn niet belerend. Nee, Helen Vreeswijk laat zien dat iedereen net als Angela in zo’n situatie terecht kan komen en bouwt daar een heel spannend verhaal om heen. Wel las ik dat het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. En wat ik zelf het mooist vond, was het einde… Want bij het einde moest ik even slikken. Aanrader dus! Voor iedereen hoor, je hoeft er geen ‘young adult’ voor te zijn.


3 reacties

Reageer op: Promille van Helen Vreeswijk

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten