14 juli 2013

Promille van Helen Vreeswijk

promille cover

Ik verheug me altijd op een boek van Helen Vreeswijk. Haar boeken zijn spannend, maar bevatten ook een onderliggende boodschap, in de trant van: “dit kan er dus gebeuren als je dit en dat doet” En in Promille gaat dat over alcoholisme bij jongeren.

Angela zit op school en is verlegen. In het park ontmoet ze jongeren die al een paar jaar ouder zijn. Ze nemen haar op in de vriendengroep, maar Angela heeft het gevoel dat ze zichzelf steeds moet bewijzen.  Ze voelt zich niet altijd serieus genomen omdat ze de jongste is. Op een dag komt Fred met een fles passoa en jus.

Het bevalt Angela goed. Ze voelt zich ineens vrijer en heeft nauwelijks remmingen. Ze besluit vaker wat te drinken. Ook onder schooltijd, op feestjes, elke dag na school in het park… Na een tijdje kan ze niet meer zonder en gaat al haar geld op aan drank. Niemand heeft het door. En omdat ze zelf heel goed weet dat dit gedrag niet gewenst is, valt ze van leugen in leugen en houdt ze iedereen, maar vooral zichzelf voor de gek.

Ik vond het een spannend verhaal, weer zoals ik gewend ben van Helen Vreeswijk. Haar vorige boek Zwijgplicht was ook wel spannend, maar nu had ik meer het gevoel dat ik er echt in gezogen werd. Tijdens het lezen merk je hoe geleidelijk alcohol het leven van Angela gaat beïnvloeden. Ze is er van overtuigd dat ze het helemaal in de hand heeft en dat is gewoon niet zo.

Ook de politie speelt in dit boek weer een rol. Eerst vraag je je af wat de politie met Angela te maken heeft. Maar dat wordt later in het verhaal duidelijk gemaakt. De vader van Angela werkt bij de politie en loopt stage bij het team van Rob van Buren.

Ik ben natuurlijk niet de doelgroep, maar ik heb wel een zwak voor het young-adult genre. Daarbij zijn de boeken Helen Vreeswijk erg spannend en ik hou van haar schrijfstijl. De boeken bevatten boodschappen, maar zijn niet belerend. Nee, Helen Vreeswijk laat zien dat iedereen net als Angela in zo’n situatie terecht kan komen en bouwt daar een heel spannend verhaal om heen. Wel las ik dat het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. En wat ik zelf het mooist vond, was het einde… Want bij het einde moest ik even slikken. Aanrader dus! Voor iedereen hoor, je hoeft er geen ‘young adult’ voor te zijn.

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: