3 juni 2021

Rasmus en de landloper van Astrid Lindgren

Aan dit boek heb ik leuke herinneringen, ooit las ik dit boek op school met de gehele klas en het verhaal over Rasmus maakte toen veel indruk op me.

Rasmus woont in een weeshuis en als er pleegouders komen, kiezen ze altijd voor een meisje met mooie krullen. Rasmus droomt van een ’thuis’, maar moet het doen met de strenge juffrouw Havik. Op een dag besluit hij weg te lopen en al snel ontmoet hij landloper Oskar. Rasmus wil ook landloper worden, maar blijft ook verlangen naar een liefdevol thuis.

Op avontuur in Zweden

Rasmus en Oskar zingen samen liedjes in ruil voor eten of geld. Ze slapen bij boerderijen en trekken overdag rond. Ze krijgen ook te maken met rovers en een valse beschuldiging. Rasmus overwint angsten, toont moed en leert veel. Oskar verpakt zijn levenswijsheden in mooie zinnen en hij leert Rasmus voor zichzelf op te komen.

Dit verhaal speelt zich af in Zweden en het is geschreven door Astrid Lindgren. Haar stijl is zo mooi, zo gemoedelijk en tegelijkertijd ook heel avontuurlijk. De gevoelens van Rasmus beschrijft ze heel herkenbaar voor jonge lezers, maar ook volwassen lezers beleven plezier aan haar boeken. Er zitten namelijk nogal wat wijsheden verstopt tussen de regels.

Jeugdsentiment

Veel van wat ik herinnerde klopte nog, in grote lijnen zat het verhaal nog in mijn hoofd. Wel duurde het stukje over de rovers langer dan ik dacht, maar dat zorgt wel voor een extra spanningselementje.

Op school lazen we de versie van uitgeverij ‘De wenteltrap’ en het boek heette toen ‘Rasmus loopt weg’. Ik denk dat dit toen een makkelijke vertaling was, zodat het ingezet kon worden voor de leesles. Ik kan me ook nog herinneren dat er een tv-serie van was op de publieke omroep, maar die heb ik helaas nooit gezien.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: