Retour Calypso van Matthijs Eijgelshoven

Retour calypso coverJe hebt makkelijk leesbare boeken en boeken waar je even goed voor moet gaan zitten. ‘Retour Calypso’ valt onder die laatste. Een boek waar je wel een flinke mok koffie bij nodig hebt!

Het verhaal draait om Suzy en de eilanden Malta en Gozo. Suzy is kunstschilderes en woont met haar man Victor op Malta. Op het eiland Gozo woont haar vader. Ze hoort dat hij terminaal ziek is en besluit daarom naar Gozo te gaan. Een trip die gepaard gaat met heftige herinneringen aan Suzy’s jeugd. Die herinneringen springen van hak op tak en het blijft gissen of Suzy de lezer wel de waarheid vertelt.

Het is bovenal geen gemakkelijk boek. Het is flink meedenken geblazen en je moet over een aardige portie lijm beschikken om de herinneringen/verhaallijnen aan elkaar te lijmen. Er wordt veel overgelaten aan de suggestie en dat kan veel interessant denkwerk geven. Suzy is niet helemaal 100% in haar hoofd was mijn indruk. Het is daarom ook moeilijk om haar te volgen en haar redeneringen te begrijpen.

De ouders van Suzy hadden een restaurant en Suzy is in haar jonge jaren serveerster daar. Haar moeder (Lucinda) is ook niet helemaal in orde blijkt uit het verhaal. Zo liep ze al een keer weg van haar man en dochter. Mijn indruk was dan ook al snel dat Suzy’s moeder helemaal niet gelukkig was, niet op het eiland en ook niet met haar man. We komen er ook achter dat Lucinda vroeger een mini rolletje had in een film. Maar ook daar kleeft een somber gevoel aan.

De vader van Suzy kon ik al helemaal niet peilen. De vader houdt van duidelijkheid en hij vindt het prettig als alles gewoon zijn gangetje gaat. Ik vond hem niet echt een sympathiek personage. Wat betreft sympathie scoort geen een personage hoog. Suzy blijft op afstand, maar wil tegelijkertijd van alles duidelijk maken aan de lezer. Lastig als het verhaal dan niet onder je huid wil kruipen.

Een aantal herinneringen gaan ook terug naar Suzy’s schooltijd en haar vriendinnen. Ook vertelt ze over haar eerste lessen in de schilderkunst en de belemmeringen waar ze tegenaan liep. Dit vond ik persoonlijk de mooiste stukken. De jeugd van Suzy en haar idealen en onzekerheden. Het geïsoleerde leven op het eiland, het werk in het restaurant en Suzy’s moedergevoelens vond ik dan ook de sterkste kanten van het verhaal.

In relatief korte hoofdstukken komt ‘Retour Calypso’ toch ietwat traag en zakelijk aan je voorbij. Het zakelijke in de geschreven tekst is op zich helder van stijl, maar leest wel afstandelijker. Dit is ook de reden dat het verhaal me niet echt wou pakken. De setting van het verhaal vind ik heel origineel en niet voor de hand liggend, de sfeerbeelden van de twee eilanden zijn treffend en daarom denk ik dat dit boek het vrij goed zou doen als basis van een tv-serie. De mooie locatie, maar ook het gevoel van Suzy zou (mits een goede actrice de rol op zich neemt) op beeld heel mooi verwerkt kunnen worden.

‘Retour Calypso’ is een pittig boek. Interessant en geeft stof tot nadenken. Het is verfrissend om een roman te lezen die zich op Malta en Gozo afspeelt.  Ondanks dat dit boek pittig is, ben ik er zeker niet negatief over, maar ook niet super positief. Laatste kritische kanttekening: de kaft oogt in mijn ogen ietwat saai en komt niet aantrekkelijk op mij over. Het is geen boek wat ik snel zou oppakken als het op tafel tussen de andere romans zou liggen bijvoorbeeld. Maar dat is natuurlijk voor iedereen weer anders 🙂

Een aanrader als je van ingewikkelde familierelaties en heden/verleden verhaallijnen houdt.


4 reacties

 • 8 juni, 2016 om 20:13
  Judith zegt:

  Ik ben erin begonnen en lees nu een thriller. Of twee. Ik ga nog wel verder in Retour Calypso maar het is best een langzaam verhaal inderdaad. En nu ik eerst een paar andere boeken tussendoor heb gelezen, zal het wel lastig zijn om de draad weer op te pakken. De cover vind ik trouwens wel mooi.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Judith Beantwoorden

  • 8 juni, 2016 om 20:31
   Leesdame zegt:

   Ik vind het fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die het een langzaam verhaal vindt. Ik denk dat het inderdaad lastig wordt om het verhaal weer terug op te pakken, misschien een paar hoofdstukken terugbladeren? Ik ben trouwens wel benieuwd naar jouw ervaring met dit boek 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 8 juni, 2016 om 20:38
  saartje zegt:

  Ik vind de cover ook maar saai. En als ik jou en Judith mag geloven, is het boek dat ook een beetje. Al zijn traag en saai niet per definitie synoniemen van elkaar. Ik denk dat ik het wel leuk zou vinden om over de locatie/setting te lezen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  saartje Beantwoorden

  • 8 juni, 2016 om 21:07
   Leesdame zegt:

   Ik vind dat wel goed wat je schrijft. Saai en traag zijn niet per definitie synoniemen. Ik ken bijvoorbeeld hele mooie boeken die ik ook traag vond, maar juist daarom zo mooi! En ik ken ook boeken (thrillers bijvoorbeeld) die best snel lazen, maar toch een beetje saai waren.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Retour Calypso van Matthijs Eijgelshoven

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten