Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel

Er moet iets gebeuren coverAl lange tijd stond het op mijn wishlist: een boek van Maartje Wortel. Gelukkig zag ik dat er van ‘Er moet iets gebeuren’ ook een ebook was en al gauw zat het bij de webshop – van mijn vaste boekhandel – in mijn mandje.

‘Er moet iets gebeuren’ is een verhalenbundel met dertien verhalen. Redelijk behapbaar en in sobere stijl geschreven. De verhalen gaan over ietwat vreemde mensen en aparte situaties. Zoals een man en vrouw die het duidelijk moeilijk hebben met de dood van hun hond en een aparte oplossing zoeken voor hun verdriet.

Er is een verhaal van een vrouw, die mee gaat op houthakkers-kamp, in de hoop dat het haar helpt. Een verhaal van een broer en zus, die erg close zijn en nieuwe buren krijgen. De broer wil niet dat zijn zus omgaat met de buurjongens en komt met een schrijnend voorstel. Een jong stel gaat er op uit, hij wil naar het bos, zij liever niet, de spanning is tussen hen te snijden. Een oudere vrouw rouwt, maar verlangt ook naar aanrakingen.

De verhalen lezen prettig weg, op één verhaal na. ‘De schrijver II’ lijkt eindeloos door te gaan, is vaag van opzet en verwarrend. Op den duur vervelend zelfs. Ik betrapte mezelf dat ik ging uitrekenen hoeveel pagina’s dit verhaal nog zou duren. Mijn gedachte was dan ook: ‘dit is het eerste en laatste boek wat ik van Maartje Wortel lees’ en ik gumde in mijn hoofd al een sterretje weg van de waardering.

Gelukkig zijn er ook verhalen die ik juist steengoed vond, die mij juist de nieuwsgierigheid brachten om nog meer van Maartje Wortel te lezen. Bijzonder dus dat de dertien verhalen in deze bundel zoveel wisselende gevoelens teweeg kunnen brengen. Zo vond ik het bijvoorbeeld ook heel irritant dat sommige verhalen radicaal afgekapt werden. Alsof de schrijfster met een schaar een stuk eraf geknipt heeft, omdat het anders niet past. Terwijl het verhaal dan vaak op het sterkste punt was belandt. De nieuwsgierigheid is dan geprikkeld, je wilt weten hoe het verder gaat en bam: volgend verhaal.

‘Er moet iets gebeuren’ bevat dertien verhalen in sobere schrijfstijl, ze zijn gemakkelijk te lezen voor het slapengaan (behalve ‘De schrijver II’ dan). Sommige verhalen zijn ontzettend goed. Andere verhalen wekken irritatie op, of komen simpelweg niet goed uit de verf. Een interessante verhalenbundel, maar mijn jubelstemming bleef helaas ver weg.

 


4 reacties

 • 6 juni, 2016 om 16:24
  Judith zegt:

  Ha ha! Ja, ik heb ook gekeken hoelang dat verhaal nog doorging. Uiteindelijk heb ik dat niet uitgelezen, geloof ik. Pff! Sommige andere verhalen vond ik ook erg goed, maar al met al vond ik het minder dan jij, denk ik.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Judith Beantwoorden

  • 6 juni, 2016 om 19:12
   Leesdame zegt:

   Las net een recensie van een vrouw die ‘tureluurs’ werd van dat verhaal haha.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 10 juni, 2016 om 18:41
  Lalagè zegt:

  Ik ken geen schrijver die zoveel negatieve recensies over zich heen heeft gekregen als Maartje Wortel. Zelf vond ik haar boek ‘Half mens’ ook niet geweldig, maar ik heb ‘IJstijd’ hier in de kast staan. Dat heb ik ooit gewonnen, maar ik kom er steeds niet aan toe. En toch… ze krijgt wel veel aandacht, dus er moet toch ook iets goeds in haar werk zitten.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 10 juni, 2016 om 19:38
   Leesdame zegt:

   Ik las ook veel negatieve recensies idd. Het boek IJstijd ben ik nog steeds benieuwd naar.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten