27 juni 2012

Rode sneeuw in december van Simone van der Vlugt

de rode sneeuw in december cover

Ik had niet verwacht dat ik deze dikke pil zo snel uit zou lezen. Ik vond het een prachtig verhaal! Was er ook helemaal stil van…

Rode sneeuw in december speelt zich af in Nederland tijdens de Tachtigjarige oorlog. Nederland in de 16e eeuw dus. We volgen Willem van Oranje en zijn strijd tegen Spanje. En we volgen ook het gezin van Lideweij en  later haar dochter Isabella. Het verhaal rondom Lideweij vind ik zelf interessanter om te volgen, maar Simone van der Vlugt weet op toegankelijke wijze ook het verhaal rondom Willem van Oranje boeiend te houden.

Er gebeurd ontzettend veel in dit boek: een beeldenstorm, opstanden, massamoord en ook een executie op de brandstapel die uitvoerig wordt beschreven. Daarnaast hebben de personages ook nog genoeg zorgen in hun eigen leven en sluipt de gevaarlijke ziekte ‘de pest’ ook nog eens rond…

Het boek is een reis door Nederland in de 16e eeuw. De locaties worden sfeervol en beeldend besproken en ik merk dat Simone veel tijd en energie in de research heeft gestopt! Naarden, Leiden, Amsterdam en Breda spelen een grote rol in dit verhaal. Niet alleen de locaties worden beeldend omschreven, maar ook de situaties.

Het is een boeiende en interessante roman! Een verhaal wat ik niet snel meer zal vergeten en onbewust heb ik veel geleerd over die slopende Tachtigjarige oorlog. Sommige passages waren vrij heftig. Zoals de schokkende passage die zich afspeelt in de kerk van Naarden, die blijft me nog wel even bij!

6 reacties

 • 27 juni, 2012 om 21:17
  Joke

  Ik ben toevallig Jacoba, dochter van Holland (over Jacoba van Beieren) aan het lezen, van dezelfde schrijfster. Ben nog niet zo ver, maar belooft ook veel goeds! Speelt wat eerder, in de 15e eeuw en naast het verhaal van een dappere jonge vrouw is het ook de geschiedenis van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. • 27 juni, 2012 om 22:02
  Leesdame

  Ja, die heb ik al eens gelezen. Was ook een mooie historische roman! • 28 juni, 2012 om 08:58
  Sassie

  Deze wil ik ook zeker nog eens lezen. • 30 juni, 2012 om 19:51
  Theetante

  Ooit studeerde ik geschiedenis dus dit boek lijkt me wel wat! • 1 juli, 2012 om 20:45
  Sanne

  Twee keer ben ik voorbij dit boek gelopen in de bieb, omdat ik niet teveel mocht meenemen.
  Misschien dat ik em de volgende keer toch maar meeneem… • 3 juli, 2012 om 06:23
  claar

  Bedankt voor je mooie reactie over Rode sneeuw in December, als ik mijn vakantieboeken niet bij elkaar had zou ik dit boek, op basis van je reactie, accuut kopen en meenemen, nu houd ik het zeker in mijn achterhoofd en wacht op de midpriceed.en sla dan toe. Ik heb het gevoel dat voor mij je reactie waarde geeft aan het boek wat ik voordien nergens had gelezen. TOPGeef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: