12 mei 2021

Schaduwdag van Noortje Brink

‘Schaduwdag’ is de meest recente vakantiethriller van Noortje Brink. Haar formule is nog steeds hetzelfde: vrouwelijke hoofdpersoon gaat op reis, daar komt ze in de problemen met figuren uit de onderwereld.

Dit keer reizen we niet zo heel ver, we blijven in Nederland en gaan mee naar het Zeeuwse Zierikzee. Hoofdpersoon Naomi wordt door haar vriend Tim verrast met een weekendje Zierikzee. Daar schrikt ze nogal van, want Naomi heeft nare herinneringen aan de stad uit haar jeugd. Bloednerveus reist ze met Tim af naar Zeeland, doodsbang voor ‘iets’ uit haar verleden.

Gedram en gedraai

Deze novelle heeft een enorme lange aanloop en lang blijft het gissen wat er nu eigenlijk zo erg is dat Naomi constant op haar hoede is in Zierikzee. Het schijnt om haar eerste vriendje te gaan en de dood van haar ouders speelt ook een rol in dit verhaal. Naomi durft niet aan Tim te vertellen wat er is gebeurd, ze weet zeker dat Tim haar meteen verlaat en het liefst wil ze een fijne toekomst met hem.

Ik werd eerlijk gezegd nogal kriegelig van het gedraai van Naomi en het gedram van Tim. Tim is een enorme pleaser en zoekt ook steeds aandacht en bevestiging bij Naomi. Hij lacht veel, waarschijnlijk ook vanwege onzekerheid. Naomi is vreselijk naïef. Ze wil beslist door niemand gevonden worden, maar zit wel op Facebook, zodat een vriendin van vroeger haar kan taggen. Daarnaast is ze nogal vooringenomen, ze vult al van alles in voor een ander. Tim voelt Naomi ook niet aan, ze geeft meerdere hints dat ze niet graag over haar verleden praat, maar Tim pikt dat niet op en blijft doordrammen.

Softe vakantiethriller

Hoewel het verhaal makkelijk wegleest, blijft het voorspelbaar en hangen de confrontaties en plotwendingen met toevalligheden aan elkaar. Qua spanning blijft het wat soft. Ik snap dat Noortje Brink volgens een vaste formule werkt, maar ik hoop dat ze in de toekomst toch wat variatie hierin gaat aanbrengen voor het verrassingseffect.

Ik vind het wel leuk dat ze steeds een andere locatie kiest en goed de sfeer en omgeving hiervan weet te omschrijven. Dit keer koos ze voor een toeristenstad in Zeeland en dat heeft ze goed gedaan, want ik zag echt de straatjes en winkeltjes van Zierikzee voor me.

Opvallend: Het vriendje van Naomi heet Tim en zo wordt hij in het boek ook genoemd. Maar in de omschrijving van het boek op diverse verkoopsites wordt hij Jim genoemd.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: