Naar het land van het lopend licht: Liefde & licht van Marjet Maks

liefde en licht cover

In dit derde deel van de serie ‘Naar het land van het lopend licht’ beleven we de situatie rondom het overlijden van Frans Maris via Amór, de ietwat stijve en afstandelijke dochter. Maar in dit deel blijkt dat Amór ook andere kanten heeft.

Amór wordt gevraagd om iets voor te dragen tijdens de crematie van haar vader. De voorbereidingen hiervan zorgen ervoor dat er veel herinneringen naar boven komen bij haar. Pijnlijke herinneringen aan haar jeugd bij de nonnen, maar ook de dood van haar zusje Lucía. Haar tweelingzusje bleef echter altijd aanwezig in haar gedachtes.

Afstandelijk, maar ook kwetsbaar

In de vorige delen kwam Amór afstandelijk over, in dit deel mogen we in haar hoofd kijken en dat hoofd zit vol nare herinneringen en onverwerkte pijn. Met name de dood van haar zusje Lucía hakt er nog altijd in en Amór heeft hierdoor ook last van een soort dissociatief gedrag. Alsof haar tweelingzus via haar verder probeert te leven. Amór heeft daarom ook twee persoonlijkheden. De stijve en afstandelijke vrouw met strak en pijnlijk opgestoken haar en een frivole en ruige vrouw die niet terugdeinst voor (seksuele) uitspattingen.

Amór kampt ook met bindingsangst, tegelijkertijd heeft ze huidhonger en verlangt ze naar stabiliteit. In dit korte verhaal beschrijft Marjet Maks snel en doeltreffend het verhaal van Amór. De ervaring die ze had bij de nonnen in Brussel zijn schrijnend en Marjet Maks maakt duidelijk voelbaar wat Amór toen voelde.

Vrij kort

Waar ‘De zeven zussen’ eindeloos lang doorgaan, is dit boek over de kinderen van pa Frans Maris vrij kort en krachtig, net zoals de voorgaande delen. Eerlijk gezegd had ik wel iets meer willen lezen over Amór en haar jeugd, haar karakter is namelijk uitermate geschikt voor meer verdieping. Zeker ook als je daar de dissociaties en de bindingsangst bij pakt. De auteur had hier gerust meer ruimte voor mogen nemen.

Tot nu toe vond ik het tweede deel uit deze serie -over het leven van Frans Maris zelf- het meest krachtigste en mooiste verhaal uit de serie. Maar we zijn er nog niet in deze serie, want er volgen nog twee delen! Het vierde deel gaat weer over Alma, die naar Spanje reist. Ik ben erg benieuwd wat zich daar voltrekt en of Frans Maris nog meer geheimen had voor zijn dochters.


Reageer op: Naar het land van het lopend licht: Liefde & licht van Marjet Maks

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten