8 mei 2021

Naar het land van het lopend licht: Liefde & licht van Marjet Maks

In dit derde deel van de serie ‘Naar het land van het lopend licht’ beleven we de situatie rondom het overlijden van Frans Maris via Amór, de ietwat stijve en afstandelijke dochter. Maar in dit deel blijkt dat Amór ook andere kanten heeft.

Amór wordt gevraagd om iets voor te dragen tijdens de crematie van haar vader. De voorbereidingen hiervan zorgen ervoor dat er veel herinneringen naar boven komen bij haar. Pijnlijke herinneringen aan haar jeugd bij de nonnen, maar ook de dood van haar zusje Lucía. Haar tweelingzusje bleef echter altijd aanwezig in haar gedachtes.

Afstandelijk, maar ook kwetsbaar

In de vorige delen kwam Amór afstandelijk over, in dit deel mogen we in haar hoofd kijken en dat hoofd zit vol nare herinneringen en onverwerkte pijn. Met name de dood van haar zusje Lucía hakt er nog altijd in en Amór heeft hierdoor ook last van een soort dissociatief gedrag. Alsof haar tweelingzus via haar verder probeert te leven. Amór heeft daarom ook twee persoonlijkheden. De stijve en afstandelijke vrouw met strak en pijnlijk opgestoken haar en een frivole en ruige vrouw die niet terugdeinst voor (seksuele) uitspattingen.

Amór kampt ook met bindingsangst, tegelijkertijd heeft ze huidhonger en verlangt ze naar stabiliteit. In dit korte verhaal beschrijft Marjet Maks snel en doeltreffend het verhaal van Amór. De ervaring die ze had bij de nonnen in Brussel zijn schrijnend en Marjet Maks maakt duidelijk voelbaar wat Amór toen voelde.

Vrij kort

Waar ‘De zeven zussen’ eindeloos lang doorgaan, is dit boek over de kinderen van pa Frans Maris vrij kort en krachtig, net zoals de voorgaande delen. Eerlijk gezegd had ik wel iets meer willen lezen over Amór en haar jeugd, haar karakter is namelijk uitermate geschikt voor meer verdieping. Zeker ook als je daar de dissociaties en de bindingsangst bij pakt. De auteur had hier gerust meer ruimte voor mogen nemen.

Tot nu toe vond ik het tweede deel uit deze serie -over het leven van Frans Maris zelf- het meest krachtigste en mooiste verhaal uit de serie. Maar we zijn er nog niet in deze serie, want er volgen nog twee delen! Het vierde deel gaat weer over Alma, die naar Spanje reist. Ik ben erg benieuwd wat zich daar voltrekt en of Frans Maris nog meer geheimen had voor zijn dochters.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: