7 mei 2021

Het leefstijlboek van Tamara de Weijer

‘Het leefstijl boek’ van huisarts Tamara de Weijer is een mooi vormgegeven boek over gezondheid in lichaam en geest. Helder en toegankelijk, inclusief 30 recepten.

Het boek is opgedeeld als een soort kompas, met verschillende gezondheidsaspecten en elk hoofdstuk gaat over één van deze aspecten. Zoals gezond eten, slaap, sociale contacten, ontspanning en beweging. Het boek heeft een mooie lay-out en word aangevuld met persoonlijke ervaringen. Op het eind staan verschillende recepten die niet al te moeilijk zijn om na te maken.

Hapklare adviezen

Tamara de Weijer is huisarts en heeft al wat meer boeken op haar naam staan. Daarnaast kun je bij haar ook een online cursus volgen: het online leefstijlprogramma. Ik heb dat niet gedaan, ik heb alleen het boek doorgewerkt. Het is een makkelijk te lezen boek, met vrij hapklare adviezen en daar zit bij mij toch een kleine kritische kanttekening. Ik heb eerlijk gezegd niks nieuws gelezen. Vrijwel alles heb ik wel eens in een tijdschrift of tv-programma voorbij zien komen en het zijn vrijwel allemaal standaard-adviezen.

Het hoofdstuk over slapen bijvoorbeeld… Ik word in dit boek meteen geconfronteerd met cliché adviezen en de zogenaamde “slaap regeltjes” waar Bregje Hofstede het over heeft in haar boek ‘Slaap vatten‘. Voor de duizendste keer lees ik dat ik niet naar een tablet of telefoonscherm moet kijken en geen koffie moet drinken voor het slapengaan. Dat weet ik nu onderhand wel en als dat écht helpt, lagen er nu niet zoveel mensen wakker. Ik vind het jammer dat juist een huisarts deze standaard adviezen opdreunt en zichzelf niet eerst verdiept in het onderzoekswerk van deskundigen over slapeloosheid.

Het belang van vriendschappen

Wat me wel opvalt en wat ik prettig vind, is dat huisarts Tamara de Weijer niet preekt over voeding en beweging. Zij geeft toe dat ze ook wel eens ongezond eet en dat je dat ook gerust af en toe mag doen. Ook schrijft ze over het belang van goede vriendschappen en het hebben van hobby’s. Hiermee refereert ze ook naar ‘Ikigai‘.

Persoonlijk had ik meer aan het boek ‘Eet beter voor je maag en darmen’ wat gericht is op mensen met een prikkelbare darm. Bij dit ‘Leefstijlboek’ blijft alles wat globaler, ook dat kan natuurlijk handig zijn, maar ik had er iets meer van verwacht.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: