Ik vertrouw je tot vandaag van Joyce de Bos

Ik vertrouw je tot vandaag cover

Dit is een heftig en intiem waargebeurd verhaal over een man die veel last heeft gehad van de herbelevingen van de Tweede Wereldoorlog. Zijn dochter Joyce vertelt openhartig over haar leven en dat van haar vader.

Joyce de Bos is getrouwd met huisarts Pieter, lerares en mantelzorger voor haar vader. Haar vader is oorlogsslachtoffer en maakte gruwelijke dingen mee in die tijd. Dit is hem altijd blijven pijnigen en zeer regelmatig kwamen de gruwelijke momenten terug tijdens herbelevingen.

Krachtig en zorgzaam

‘Ik vertrouw je tot vandaag’ begint ietwat afstandelijk. De hoofdpersonen lijken wat nors, maar na de eerste hoofdstukken veranderde mijn mening. Joyce is een krachtige en zorgzame vrouw en ze gaat voor haar vader door het vuur. Haar vader heeft veel meegemaakt en na de oorlog kreeg hij veel tegengas van zijn omgeving en werd hij langdurig gekweld door ziektes.

Joyce vond het moeilijk, haar vader gaf haar meerdere malen het gevoel dat haar emoties aanstellerij waren en dat Joyce niet mocht klagen over pijn, omdat zij niet wist wat echt pijn was. Haar vader kon ontploffen, gewelddadig worden en wist zich soms geen raad met zijn houding. Maar hij had ook warme kanten, hij was ook de lieve opa, die altijd een potje jam of honing meebracht voor de kinderen en de mooiste sieraden liet maken voor zijn dochter.

Vertrouwen en verraad

Joyce vertelt openhartig over de doodswens van haar vader, haar gevoel hierbij en ze laat haar vader aan het woord over zijn verleden. Hij onderging extreme mishandeling en vernedering tijdens de oorlog en werd vaak aan zijn lot overgelaten. Hij kreeg te maken met smerig verraad en tot op zijn laatste dag vertrouwde hij niemand. Dat zei hij ook vaak: ‘ik vertrouw je tot vandaag’.

De jeugd van Joyce en het huwelijk van haar vader komt ook aan bod. Haar zus koos vaak partij voor moeder, maar Joyce bleef loyaal aan haar vader. Haar vader hield ook van reizen, het liefst alleen. Hij ging vaak naar het verre oosten. Toen de kinderen nog klein waren knapte hij een oude caravan helemaal op en maakte er een kleurrijk voertuig van, maar zijn vrouw vond het verschrikkelijk. Ze hadden vaak ruzie en zijn vrouw dreigde dan wel eens dat ze zou vertrekken. Joyce voelde zich als kind daardoor heel eenzaam en bang.

Diep geraakt

Haar vader liet niet altijd veel los over het verleden. Joyce heeft veel research gedaan, hier heeft ze heel veel moeite mee en het grijpt haar echt aan. Gelukkig krijgt ze veel steun en liefde van haar man en haar drie kinderen. Haar vader was een moedige man, die de rest van zijn leven last heeft gehad van zijn oorlogsverleden en daarom begreep ik ook zijn gedrag en vooral zijn laatste wens.

Dit verhaal heeft me diep geraakt en ik was er ook even stil van. Ademloos las ik over de schrijnende oorlogstijd, maar ook de intieme details uit het leven van Joyce grepen mij aan. Tussen de regels door las ik dat Joyce veel pijn vanbinnen voelt. Haar emoties werden altijd weggewuifd, over pijn mocht ze niet klagen. Toch lees ik ook dat haar vader diep in zijn hart zielsveel van Joyce hield, maar door zijn heftige verleden wist hij dat niet altijd goed over te brengen. Hoe verder ik kwam in het boek, des te meer realiseerde ik me dat Joyce dat ook vast en zeker moest voelen vanbinnen.

‘Ik vertrouw je tot vandaag’ is een intiem en ingetogen geschreven verhaal. Ik vond het een eer dat ik het mocht lezen. Ik zal het nog lang in mijn gedachten bij me dragen!


1 reactie

Reageer op: Ik vertrouw je tot vandaag van Joyce de Bos

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten