20 december 2013

Schaduwdochter van Anita Larkens

schaduwdochter cover

Ik word altijd blij van mooie boeken! Ik word ook blij als ik dat hier met jullie kan delen. Schaduwdochter is een psychologische thriller, die erg knap in elkaar zit!

Mare is psychologe en werkt op een praktijk. Ze is een tijdje uit de running geweest en mag langzaamaan weer aan het werk. Ze krijgt een dossier van ene Chantal. Moeder van 5 kinderen, waaronder een pasgeboren baby’tje. De overige kinderen van Chantal zijn uit huis geplaatst. Chantal is een moeder die haar kinderen verwaarloosd en zelf op het verkeerde pad zit.

Mare moet een dossier over haar schrijven. Als Chantal verdwijnt, ontfermt Mare zich over de pasgeboren baby. Een meisje, ze noemt haar Suus. Ze krijgt hierbij hulp van haar baas Oz en haar collega Eveline. Mare weet heel goed dat het fout is wat ze gedaan heeft en leeft daardoor dus jarenlang met dat ene geheim rond: dat ze Suus gestolen heeft.

Haar grote angst wordt werkelijkheid als ze Chantal ergens signaleert. Plotseling duikt overal Chantal op en Mare is doodsbang dat de waarheid boven tafel moet komen. Haar partner Leon weet niet beter dat Suus van haar is. Mare wordt zo bang en wanhopig dat ze een onomkeerbare beslissing neemt. Maar kloppen de angsten van Mare wel? Wat is nog waarheid en wat is een leugen? Zelfs als lezer ga je aardig twijfelen tijdens het lezen.

Schaduwdochter is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel zit al zoveel onderhuidse spanning en steeds denk je ook dat deze verhaallijn de gehele thriller is. Totdat je bij het tweede deel komt. En dan denk je: wow, dit had ik dus écht niet zien aankomen. Deze plotwending is zo knap, maar maakt je ook verward. Die verwarring zorgt ervoor dat je door wil blijven lezen. Want hoe kan deel 2 stroken met deel 1? Op dat antwoord krijg je gelukkig antwoord in het laatste derde deel.

Toen het boek uit was was ik er even stil van. Sommige pagina’s heb ik ook opnieuw gelezen, omdat dan zat te knipperen met mijn ogen en dacht: heb ik dit nou goed gelezen? En ja, dan had ik het goed gelezen! Maar zo onvoorspelbaar en bizar lopen de verhaallijnen. Het is echt een aanrader als je van psychologie houdt!

Voorlopig is Schaduwdochter alleen als ebook verkrijgbaar. Later in 2014 komt er ook een gewoon boek van.