26 september 2023

Schaduwdochter van Rachel van Charante

Schaduwdochter acht kastelen cover

Rachel van Charante is met ‘Schaduwdochter’ begonnen aan een nieuwe historische serie van maar liefst acht delen: ‘De acht kastelen’. In elk deel staat een bekend kasteel centraal.

Psychologe Carmen en haar man Vik verhuizen naar Kasteel Vorden. Het behoort tot de familie van Vik. Carmen is nog steeds van slag door een gewelddadige overval in haar vorige huis en zoekt afleiding. Tijdens het opruimen stuit ze op een familiegeheim, ze besluit dit mysterieuze en grimmige verhaal uit te pluizen.

Amsterdam 1917

In Amsterdam begin 20e eeuw woont Guusje. Haar zusje is ernstig ziek en moet opgenomen worden in een sanatorium. Guusje is net ontslagen, dit durft ze thuis niet te vertellen. In het geheim gaat ze werken in de bediening van een bordeel. Hier ontmoet ze de rijke Hugo, hij is charismatisch, empathisch en biedt haar een baan aan op zijn landgoed. Guusje pakt deze kans met beide handen aan. Maar ze leert al snel dat niemand zomaar aardig is. Voor ze het weet zit ze verstrikt in een wereld vol manipulatie, maar ze houdt vol voor haar zusje. Ondertussen probeert Carmen in het heden uit te zoeken wat er precies gebeurd is, maar niet iedereen wil meewerken aan haar onderzoek.

Kasteel Vorden bestaat echt en is te bezoeken in Gelderland. Het is het decor voor dit fictieve verhaal. We volgen twee verhaallijnen: die van Carmen in het heden en van Guusje in het verleden. Dat is erg goed te volgen en beide verhaallijnen zijn meeslepend en onderhoudend. De verhaallijn rond Guusje bevat ook veel spanning, want er zijn veel intriges. Guusje is ook eenzaam, maar tegelijkertijd ook krachtig. Ze heeft veel doorzettingsvermogen en gaat grenzen over om haar zusje te beschermen.

Een levendig verhaal

Zoals ook in haar vorige boeken weet Rachel van Charante een levendige sfeer te creëren met haar beeldende schrijfstijl en sterke dialogen. De Amsterdamse drukte, de sfeer in kasteel Vorden en de personages komen als een film voorbij in dit verhaal. Soms deed het me ook denken aan de sfeer in Dowton Abbey wat betreft het wel en wee van de huishouding op een landgoed.

In het verhaallijn rond Carmen krijg je een leuk inkijkje in het leven van bekende Nederlanders. Carmen schrijft zelfhulpboeken en komt daarmee ook op tv, maar veel liever heeft ze rust. Na de overval wil ze vooral haar eigen ding doen, maar iedereen verwacht van alles van haar. Beide verhaallijnen passen mooi in elkaar en vullen elkaar aan. Ik heb erg genoten van ‘Schaduwdochter’ en ik vind het een fijn vooruitzicht dat er nog zeven delen in deze serie verschijnen!

Website van kasteel Vorden: klik