Schitterend lichaam van Agustina Bazterrica

Dankzij Lalagè kwam dit boek op mijn pad. Ik werd zo nieuwsgierig door haar recensie dat ik diezelfde avond het ebook kocht en meteen begon!

‘Schitterend lichaam’ speelt zich af in een dystopische wereld. Door een dodelijk virus, wat alleen zoogdieren lijkt te treffen, is vlees eten levensgevaarlijk geworden. Maar de mensen willen nog altijd graag vlees, dus kwam er een nieuwe vleesindustrie, die “speciaal vlees” levert. Marcos Tejo is de hoofdpersoon en hij is werkzaam in deze branche, maar het gaat hem steeds meer tegenstaan.

Speciaal vlees dus…

In ‘Schitterend lichaam’ staat het eten van mensenvlees centraal. Al noemen de personages dit “speciaal vlees”. De slagerij is het verwerkingsbedrijf en men praat niet over mensen, maar over “hoofden”. Er is goedkoop vlees voor de arme mensen, maar er is ook duur vlees met een keurmerk. Er wordt gerommeld met het vlees, er wordt antibiotica ingespoten en de stembanden zijn verwijderd zodat de “hoofden” geen geluid produceren tijdens de slacht.

Marcos Tejo heeft het moeilijk. Zijn vrouw is tijdelijk ergens anders gaan wonen na de dood van hun kindje. De vader van Marcos zit in een tehuis, dat kost veel geld, daarom blijft Marcos noodgedwongen aan het werk in de vleesindustrie. De zus van Marcos gelooft alles wat de overheid zegt. Zo gaat ze alleen de straat op met een paraplu, omdat vogelpoep levensgevaarlijk zou zijn, hier zijn echter geen bewijzen van.

Een wijfje

Op een dag krijgt Marcos een wijfje cadeau. Hij onderhoudt haar goed en geeft haar krachtvoer. Ondertussen bezoekt Marcos diverse bedrijven en mensen die verbonden zijn met de vleesindustrie. Vooral het slachtproces is heftig om te lezen, maar ook het kijkje achter de schermen bij het laboratorium laat de lezer rillen. De rijke bewoners genieten van vlees wat geschoten is tijdens de jacht. Als het voor Marcos teveel wordt bezoekt hij een vervallen dierentuin, een plek waar hij vaak met zijn vader was.

Agustina Bazterrica trekt mij genadeloos het verhaal in en laat me niet meer gaan, al wil ik dat soms wel. Ik wil liever niet lezen hoe het gaat in de slachterij, ik wil niet weten wat Marcos met zijn wijfje gaat doen, ik wil niet weten wat er in de slagerswinkel verkocht wordt en ik wil ook niet toekijken hoe mensen vol vermaak jagen op hun medemens, maar ik doe het toch… Ik blijf lezen tot het boek uit is. En ja, het maakte me misselijk, maar het was ook heel confronterend.

Een geniaal verhaal

‘Schitterend lichaam’ is geniaal van opzet. Het is gruwelijk en zelfs af en toe walgelijk, maar het is ook supergoed! Want alles wat we in dit boek zo gruwelijk vinden, gebeurt dagelijks in de vleesindustrie. De schrijfster schetst een dystopische wereld zonder zoogdieren. En dat is een rauwe en grimmige wereld geworden! De mensen zijn ook veranderd, ze zijn corrupt en bitter. Als er al sprake is van liefde, dan is het vooral liefde met venijn. Je merkt aan alles dat Marcos het oude leven mist met zijn huisdieren en dat maakt het verhaal extra wrang.

Agustina Bazterrica is een Argentijnse schrijfster en won ‘Schitterend lichaam’ de Premio Clarín Novela 2017. In 2020 kwam dit boek uit in het Nederlands. ‘Schitterend lichaam’ zal ik niet snel vergeten!


2 reacties

Reageer op: Schitterend lichaam van Agustina Bazterrica

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten