6 september 2021

Schitterend lichaam van Agustina Bazterrica

Dankzij Lalagè kwam dit boek op mijn pad. Ik werd zo nieuwsgierig door haar recensie dat ik diezelfde avond het ebook kocht en meteen begon!

‘Schitterend lichaam’ speelt zich af in een dystopische wereld. Door een dodelijk virus, wat alleen zoogdieren lijkt te treffen, is vlees eten levensgevaarlijk geworden. Maar de mensen willen nog altijd graag vlees, dus kwam er een nieuwe vleesindustrie, die “speciaal vlees” levert. Marcos Tejo is de hoofdpersoon en hij is werkzaam in deze branche, maar het gaat hem steeds meer tegenstaan.

Speciaal vlees dus…

In ‘Schitterend lichaam’ staat het eten van mensenvlees centraal. Al noemen de personages dit “speciaal vlees”. De slagerij is het verwerkingsbedrijf en men praat niet over mensen, maar over “hoofden”. Er is goedkoop vlees voor de arme mensen, maar er is ook duur vlees met een keurmerk. Er wordt gerommeld met het vlees, er wordt antibiotica ingespoten en de stembanden zijn verwijderd zodat de “hoofden” geen geluid produceren tijdens de slacht.

Marcos Tejo heeft het moeilijk. Zijn vrouw is tijdelijk ergens anders gaan wonen na de dood van hun kindje. De vader van Marcos zit in een tehuis, dat kost veel geld, daarom blijft Marcos noodgedwongen aan het werk in de vleesindustrie. De zus van Marcos gelooft alles wat de overheid zegt. Zo gaat ze alleen de straat op met een paraplu, omdat vogelpoep levensgevaarlijk zou zijn, hier zijn echter geen bewijzen van.

Een wijfje

Op een dag krijgt Marcos een wijfje cadeau. Hij onderhoudt haar goed en geeft haar krachtvoer. Ondertussen bezoekt Marcos diverse bedrijven en mensen die verbonden zijn met de vleesindustrie. Vooral het slachtproces is heftig om te lezen, maar ook het kijkje achter de schermen bij het laboratorium laat de lezer rillen. De rijke bewoners genieten van vlees wat geschoten is tijdens de jacht. Als het voor Marcos teveel wordt bezoekt hij een vervallen dierentuin, een plek waar hij vaak met zijn vader was.

Agustina Bazterrica trekt mij genadeloos het verhaal in en laat me niet meer gaan, al wil ik dat soms wel. Ik wil liever niet lezen hoe het gaat in de slachterij, ik wil niet weten wat Marcos met zijn wijfje gaat doen, ik wil niet weten wat er in de slagerswinkel verkocht wordt en ik wil ook niet toekijken hoe mensen vol vermaak jagen op hun medemens, maar ik doe het toch… Ik blijf lezen tot het boek uit is. En ja, het maakte me misselijk, maar het was ook heel confronterend.

Een geniaal verhaal

‘Schitterend lichaam’ is geniaal van opzet. Het is gruwelijk en zelfs af en toe walgelijk, maar het is ook supergoed! Want alles wat we in dit boek zo gruwelijk vinden, gebeurt dagelijks in de vleesindustrie. De schrijfster schetst een dystopische wereld zonder zoogdieren. En dat is een rauwe en grimmige wereld geworden! De mensen zijn ook veranderd, ze zijn corrupt en bitter. Als er al sprake is van liefde, dan is het vooral liefde met venijn. Je merkt aan alles dat Marcos het oude leven mist met zijn huisdieren en dat maakt het verhaal extra wrang.

Agustina Bazterrica is een Argentijnse schrijfster en won ‘Schitterend lichaam’ de Premio Clarín Novela 2017. In 2020 kwam dit boek uit in het Nederlands. ‘Schitterend lichaam’ zal ik niet snel vergeten!

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: