2 april 2013

Secret Scouts en De Verloren Leonardo van Dennis Kind & Wendel Kind

secret scouts en de verloren leonardo cover

Dit gemoedelijke en fantasievolle jeugdboek deed me denken aan de ouderwetse jeugdseries van vroeger, maar dan verweven met de moderne technologieën van nu.

Twee zussen: Lisa en Sophie en de overbuurjongens Tom en Jack zijn close met elkaar. Na school zoeken ze elkaar altijd op en op een dag krijgen ze van een vrouw verderop uit de straat een schets. De schets lijkt eerst nogal onbelangrijk, maar toch worden ze nieuwsgierig naar de oorsprong van de schets. Op de schets staat vreemde tekeningetjes en zinnen in spiegelbeeld geschreven.

In de werkkamer van de vader van Lisa en Sophie komen ze achter een groot geheim. Een geheime ruimte achter de boekenkast. Waar een apart apparaat blijkt te staan… Een apparaat waarmee ze blijkbaar door de tijd kunnen reizen. Ondertussen komen ze er ook achter dat de schets blijkt de linken aan Leonardo da Vinci.

Het is een spannend en fantasievol jeugdboek, met (kunst)geschiedenis doorweven. En dit op een manier dat het niet storend is, maar juist mooi gedoseerd is. Ongemerkt leer je een heleboel van Leonardo da Vinci, kunstgeschiedenis en het leven in Florence. Dit samen met het spannende avontuur wat deze vier vrienden beleven. Het concept in deze serie vind ik dan ook erg leuk bedacht!

Ik heb met een glimlach de Secrets scouts uitgelezen. Een jeugdboek zoals ik het vroeger ook graag las. Tegen het einde had ik wel zoiets van: ‘okay, maar dit is wel een beetje vergezocht hoor’… maar ik denk dat de jeugd daar wat ruimer in is. Zo vielen mij ook een paar foutjes op, waar de jeugd vast niet over zal struikelen. Dus al met al vind ik het een heel mooi en leerzaam jeugdboek en ik verwacht in de toekomst ook  meer boeken uit deze serie.

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: