12 januari 2023

Serveersuggesties van Nico van Wijk

Zo af en toe lees ik graag een gedichtenbundel en een tijdje geleden vroeg Nico van Wijk of ik zijn bundel wou lezen.

Een goed gedicht heeft weinig woorden nodig. In een paar regels staat een heel verhaal waar je de rest van de avond over na kunt denken. Nico van Wijk schrijft gedichten over herkenbare thema’s, soms sober en soms wat uitbundiger. Af en toe met een knipoog en dan weer heel serieus. Het is geen dikke bundel en de gedichten zijn ook niet al te ingewikkeld. Het is een ideale bundel om op je nachtkastje te leggen om voor het slapengaan (samen) nog een gedicht te lezen.

Duidelijk en creatief

De gedichten zijn niet langdradig, ze zijn creatief van opzet en Nico van Wijk weet de boodschap en de sfeer duidelijk over te brengen. Zoals bij het melancholische ‘Betaald parkeren’ waar het gedicht een sprong maakt naar een ziekenhuis en mensen met een infuus die bij de ingang staan te roken. Over een vloer die geld kost voor ziekten op wielen.

Het gedicht ‘Bij ons’ over een perkje in de ochtend, deed me denken aan een huisje van vrienden. De zon is onze huid vandaag. Ik vond het een inspirerende en gemakkelijke gedichtenbundel, zeker een aanrader voor de beginnende poëzielezer.