9 januari 2023

Wie zwijgt… van Liz Ouwens

Mijn eerste boek van het jaar! Dat is het debuut van leerkracht Liz Ouwens. En ze kan schrijven! ‘Wie zwijgt…’ is een indrukwekkend verhaal!

Astrid woont bij haar dementerende moeder Ida in huis. Ida zegt steeds dat ze mannen in haar tuin ziet. Ze raakt steeds meer in de war. Astrid wil graag dat haar moeder thuis kan blijven wonen, maar na een heftig incident met de waarnemende huisarts moet Ida noodgedwongen opgenomen worden op een gesloten afdeling. In flashbacks lezen we over Ida’s leven. Een heftig verleden, vol geheimen en onbeantwoorde vragen.

Het doorgangshuis

In Breda was er ooit het doorgangshuis. Een plek waar je als je ongehuwde moeder naartoe ging als je zwanger was en min of meer gedwongen je kindje afstond voor adoptie. De flashbacks in ‘Wie zwijgt…’ laten de lezer kennismaken met deze meedogenloze wereld. Een plek waar je als moeder liever niet wilt zijn. Ida worstelde in haar leven met grote geheimen. Wie was de vader van haar kindje? Als lezer tel je al snel de feiten bij elkaar op, maar dat maakt het verhaal niet minder wrang. Want bitter is het!

In het heden is Ida voornamelijk in de war. Ze leidt aan lewy body demntie. Ida is erg in de war. Haar dochter Astrid weet vrijwel niets van het verleden van haar moeder en daarom kan ze haar moeder ook niet peilen. Dan is er nog de beste vriendin van Ida: Marie… Marie snapt het allemaal wel en later wordt ook duidelijk waarom. Ook blijkt er nog een groot geheim te zijn, iets wat echt geheim moet blijven. Als lezer ontdek je dat vanzelf later in het verhaal, maar het komt niet geheel als verrassing voor de gevorderde (thriller)lezer.

Mooi verhaal

Laat ik vooropstellen: Liz Ouwens kan erg goed schrijven! Heel levendig, mooie dialogen en een boeiend en indrukwekkend verhaal. Ik was echt geraakt door de gebeurtenissen in Ida’s leven en ik vond het thema verrassend en origineel. Stukje bij beetje wordt Ida’s verleden blootgelegd voor de lezer en net als Ida kamp je met vragen. Een thriller vind ik het echter niet. Ja, het is een mooi verhaal mét een scherp randje, dat zeker, maar grotendeels vind ik het meer een spannende roman.

Liz Ouwens is een auteur om in de gaten te houden én om te volgen. Ik hoop dat ze blijft schrijven en verrassende onderwerpen blijft kiezen, want ik heb erg genoten van haar schrijfstijl.