22 augustus 2012

Slaap! van Annelies Verbeke

slaap cover

Ik ben geen makkelijke slaper… Soms gaat dat tijden goed, soms gaat dat weer lekker fout. Het slapen zelf is niet zo’n probleem, maar het in slaap komen wel. Dus kwam ik in mijn ntl-verzameling de literaire roman Slaap! tegen van Annelies Verbeke en dat boek gaat dus over een slapeloze vrouw.

Maya kan niet slapen, al maanden niet. Haar partner is al bij haar weg. Omdat Maya toch niet kan slapen gaat ze ’s nachts zwerven door de stad. Ze drinkt in de kroeg en belt bij mensen aan om ze wakker te maken.

Soms wordt Maya gek van jaloezie: waarom slapen die mensen wel en zij niet?! Alles heeft ze geprobeerd: meditaties, homeshopping-rommel gekocht…. ze bleef wakker. Op een nacht belt ze aan bij Benoit. Hij blijkt hetzelfde probleem te hebben, ook hij slaapt al tijden niet meer. Een logisch vervolg: ze draaien allebei door…

Ik had gehoopt dat het gehele verhaal alleen over Maya zou gaan, maar de hoofdstukken gaan om en om over Maya en Benoit. De verhaallijn van Benoit kon me niet boeien… Van Maya wel, vond ik zelfs bij vlagen nog herkenbaar ook. Ik heb wel eens geschreven dat sommige romans een afstand creëren, dat je als lezer niet dichtbij mag komen. Dat gevoel had ik bij Slaap! Beetje jammer…

2 reacties

 • 24 augustus, 2012 om 15:31
  Joany De Vries zegt:

  Wat een leuk onderwerp. Jammer dat het je een afstand voelde met het verhaal. Ik herken dat wel.


  Joany De Vries
  Beantwoorden

 • 24 augustus, 2012 om 18:26
  Annelies zegt:

  Heb ik ook vaak bij die verhalen die om en om gaan. Het ene personage vind ik geweldig en het verhaal van het andere personage vind ik totaal niks. Ik lees dan soms alleen het deel dat me wel boeit 🙂


  Annelies
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: