7 november 2013

Spotlight van Joyce Spijker

spotlight cover

Een Hollandse society-thriller… Spotlight speelt zich namelijk af in de wereld van de Nederlandse film!

Het verhaal gaat over twee actrices. De oudere Nora, die al heel veel op haar cv heeft staan en kast vol met gouden kalveren heeft. Alleen komt Nora moeilijk aan de bak. Nederlandse filmprojecten zetten namelijk liever in op jonger en nieuw talent. Kim is jong, ze is topmodel en wil het graag maken als actrice. Zij krijgt de hoofdrol in dé filmbelofte van het jaar: Spotlight. Maar Nora pikt het niet en eist ook een rol in deze film en daar heeft ze alles voor over…

Voor de camera zijn deze twee vrouwen stralend en succesvol. Maar buiten de camera hebben ze ieder zo hun eigen problemen en zorgen. Nora kampt met serieuze financiële problemen en een akelige stalker. Kim lijkt een gelukkig leven te leiden, maar kampt met een hevige werkdruk en zorgen over haar ouders. Ook ontmoet ze een nieuwe liefde: Eric… En Eric is weer de ex van Nora. Daardoor wordt de haat en nijd tussen Nora en Kim nog groter.

Nora lijkt op het eerste gezicht een loeder wat manipuleert om haar zin te krijgen. Maar dat is de buitenlaag, het is haar overlevingsstrategie. Onder die laag zit de echte Nora: een sombere en eenzame vrouw die simpelweg verlangt om weer te schitteren als filmster. Kim is een onbevangen meisje, ze is aardig en dat ook oprecht. Ook zij heeft haar eenzame en ongelukkige moment. Aan het eind van het boek kun je jezelf bijna gelukkig prijzen dat je geen BN-er bent.

Spotlight leest heerlijk weg. Dat komt omdat Joyce Spijker een vlotte pen heeft en het verhaal soms bijzondere wendingen meegeeft. De hoofdstukken gaan om en om. Dan over Nora en dan over Kim. Dit geeft een completer beeld van wat er zich afspeelt tussen deze twee mensen. Het  verhaal geeft ook een leuk kijkje achter de schermen bij het opstarten van het nieuw filmproject en natuurlijk de typische Hollandse society feestjes. Wat ik ook leuk vond waren de wat venijnige zinspelingen die af en toe tussendoor voorbijkwamen. Zo moest ik lachten toen ik las dat de visagist van een talkshow tegen Nora zei: ‘zo doen we dat bij Patricia Paay ook’…

Toen ik het uit had, moest ik echt even alles laten bezinken. Een klein nadeel vond ik het einde. Ineens was het verhaal klaar. En dat ging best snel vond ik. Ik hoopte dat er nog wat pagina’s kwamen, maar het was toch echt afgelopen. Ik had namelijk nog wat vragen waar ik antwoord op zocht. Maar goed, dat is een klein detail… Spotlight is zeker een aanrader voor de aankomende donkere dagen!