28 augustus 2018

Steeds leuker van Jelle Hermus

Een tijdje terug las ik ‘Steeds leuker’ van Jelle Hermus. Hij is vooral bekend van zijn website: soChicken. In zijn boek legt hij uit hoe je jouw leven steeds leuker kunt maken.

‘Steeds leuker’ is opgedeeld in vier delen. Allereerst ga je jezelf focussen op je doelen. In het tweede deel gaat het over loslaten en meer positiviteit creëren. In deel drie draait het om blijheid en het laatste vierde deel gaat over alles uit je leven halen. Dit wordt op een toegankelijke manier beschreven met de nodige humor. Ook deelt Jelle Hermus leuke anekdotes uit zijn eigen leven.

Open deuren

Laat ik meteen met de deur in huis vallen, veel adviezen van Jelle zijn eigenlijk open deuren én dat zegt hij zelf ook. Maar Jelle schrijft er meteen bij dat de meeste mensen die open deuren wel kennen, maar er niet doorheen stappen. Daar zit bij de meeste mensen het probleem. Oftewel: de drempel naar een leuker leven.

Want je hoeft niet je leven radicaal om te gooien, dat is ook niet zo slim volgens het boek. Nee, je kan beter steeds kleine stapjes nemen, zodat je lichaam en geest kan wennen aan de verandering. Bijvoorbeeld bij gezonder eten. Je hele voedingspatroon omgooien werkt vaak na een week al averechts. Maar beginnen met iets kleins, zoals elke ochtend ontbijten (als je dat al niet deed) is al een klein stapje in de goede richting.

Daar zit ook wel wat in, als je zo’n klein stapje maakt en dat gaat goed, dan ben je al gelijk gemotiveerd om een week later weer een stapje verder te gaan. Je ontbijt al, de volgende stap is bijvoorbeeld het aanpakken van de hoeveelheid suiker in je koffie. Dat lijkt iets kleins, maar door bijvoorbeeld je suikerverbruik te halveren maak je toch weer een klein stapje in de goede richting. Klein genoeg om aan te wennen, groot genoeg om weer gemotiveerd een volgende verandering door te voeren.

Rust en ruimte

Jelle gaat ook uitgebreid in op rust en ruimte om je heen. Hij adviseert bijvoorbeeld om dagelijks te mediteren. Dat deed ik wel eens, maar niet altijd dagelijks. Ik had soms geen zin, of tijd om 15 minuten te mediteren. Maar Jelle gaf een eyeopener: dan doe je het drie minuten. Heel kort, maar je hebt het tóch gedaan.

Met ruimte om je heen bedoelt hij ook leven met minder. Minimalisme, niet alleen met spullen, maar ook met je gedachtes. Maak ook ruimte in je hoofd door minder negativiteit toe te laten. Of het nou gaat om slecht nieuws in het journaal, of om klagers, of om irritatiepuntjes, probeer ze te minimaliseren in je leven.

Irritatiepuntjes kunnen na verloop van tijd killers zijn voor je gemoedsrust. Pak ze dus meteen aan is het advies. Dit gaat ook op voor meningsverschillen. Praat het uit en los het op en ga door met je leven. Want alles wat je aandacht geeft groeit… Dit laatste advies kun je op talloze manieren interpreteren. Als je goede dingen aandacht geeft, zal dat positiviteit brengen. Geef je constant aandacht aan gezeur en aan irritatie, dan wordt je humeur steeds slechter.

Toegankelijk en persoonlijk

Jelle Hermus schrijft op een toegankelijke en persoonlijke manier. Hij is open en direct en het voelt alsof hij bij je aan tafel zit en enthousiast zijn adviezen met je deelt. Hij dringt het ook niet op. Verder geeft hij ook een prettige uitleg over de Miracle Morning. Helder en nuchter en niet zo hyper als de auteur/bedenker van de Miracle Morning doet.

Er is ook ruimte voor interactie. Zo kun je via het boek in je eigen ‘broednest’ op soChicken.nl terecht. Volgens Jelle moeten we onszelf zien als een kip die haar eieren (doelen) legt en uitbroedt.  Het is even zoeken op deze site, maar ook hier zijn interessante en aanvullende artikelen terug te vinden.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: