Stille wateren van Eva Nagelkerke

Eva Nagelkerke is het pseudoniem van twee zussen. Alexandra en Victoria Nagelkerke. Ik kende hun werk al, want ze schreven samen al eerder, maar dan onder de naam Eva Monté.

De 29-jarige Sophie woont bij haar ouders en wordt streng gecontroleerd en heeft amper vrijheid. Dit heeft een reden. Tien jaar geleden is er iets afschuwelijks gebeurd, daar moet ze nu nog voor boeten. Ze mag thuis wonen, maar haar ouders moeten haar rust en regelmaat bieden. Hierin gaan ze heel ver, Sophie heeft vrijwel geen privacy en wordt rustig gehouden met pillen

Geen ruimte en een extra pilletje

Sophie werkt in een bloemenwinkel. Daar is ze heerlijk vrij en ze krijgt zelfs van de eigenaresse het aanbod om een cursus te doen en zelfs een diploma te halen. Alleen heeft ze hiervoor wel toestemming én medewerking nodig van haar ouders. Vooral de moeder van Sophie zit bovenop haar en ziet overal een probleem in. Sophie krijgt nergens ruimte voor en als ze voor zichzelf opkomt krijgt ze een extra pilletje. Haar moeder ziet namelijk deze assertiviteit als agressie.

Gedoseerd krijg je als lezer de informatie over Sophies verleden. Wat is er gebeurd toen Sophie ging studeren en een kamer huurde bij Annet? Ook andere mensen in haar omgeving komen aan het woord. Zoals Annet. Langzaam krijg je door wat er toentertijd speelde en krijg je een inkijkje in het zeer verwarde hoofd van de tien jaar jongere Sophie.

Krekels en fruit

Fascinerend is het om te lezen hoe de stille en verlegen Sophie tien jaar eerder steeds verwarder werd en constant in haar hoofd het getjirp hoorde van krekels. Om de krekels te kalmeren zet ze overal bakjes fruit neer, zodat ze kunnen eten. Voor de buitenwereld is dit bizar, maar voor Sophie is het overleven.

De verhaallijn in het heden is vooral zenuwslopend! Haar moeder die haar dwangmatig controleert en haar steevast elke dag een schuldgevoel aanpraat. Haar ouders hadden er namelijk van gedroomd om ooit te gaan reizen, maar dat kan niet meer, want ze moeten hun dochter nu begeleiden. Dit wrijven ze haar graag en regelmatig fijntjes in. Hoewel haar moeder haar zorgtaak zeer serieus neemt, toont ze nergens echt belangstelling in wat haar dochter voelt en verlangt. Daarbij houdt ze Sophie weg van andere mensen. Hierdoor is Sophie erg eenzaam en wordt ze niet zelfstandig.

Onderhuidse spanning

De hamvraag is natuurlijk, wat is er vroeger gebeurd dat Sophie nu zo onder de plak zit? Eva Nagelkerke houdt dit lang spannend en geeft steeds kleine stukjes informatie vrij waar je als lezer mee gaat puzzelen. Je weet eigenlijk net zoveel als Sophie en dat is zo goed als niks, dus daarom las ik ook gretig verder!

De onderhuidse spanning voelde beklemmend. Ook maakte het emoties bij me los. Ik werd vooral kwaad op de moeder. Haar karakter is zo goed opgezet, dat je -net als Sophie- zou willen schreeuwen tegen haar. Ook krijgt Sophie steeds meer te maken met herinneringen uit het verleden, maar is dat echt of schijn? Want Sophie heeft al eens eerder dingen gezien en gehoord die er niet waren… Wat volgt is een verrassende én geniale ontknoping. Van begin tot eind heb ik genoten van deze psychologische thriller!


2 reacties

 • 5 november, 2019 om 07:15
  Lalagè zegt:

  Klinkt heel spannend, maar ook wel overdreven. Nu zit ik me dus af te vragen of ik me daaraan zou ergeren bij het lezen of schrijven de zussen zo goed dat je er helemaal in mee gaat?

  Ikhartje(2) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 5 november, 2019 om 10:58
   Leesdame zegt:

   Ik vond het niet overdreven, het wordt goed gedoseerd gebracht. De zussen wisten mij gelijk in het verhaal te krijgen. Ze hebben een beklemmende schrijfstijl, ik hou daarvan bij een thriller 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Stille wateren van Eva Nagelkerke

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten