1 februari 2021

The Witches

In de jaren ’90 lag menig kind ’s nachts wakker van de Opperhoofdheks uit ‘The Witches’. Deze film heb ik al tig keer gezien, dus ik was ontzettend benieuwd naar de remake!

Robert Zemeckis blies nieuw leven in dit klassieke verhaal van Roald Dahl. Zijn verfilming ziet er een stuk sprankelender en moderner uit en is ook een stuk minder angstaanjagender dan zijn voorganger. Deze film speelt zich af in Alabama en niet in het Verenigd Koninkrijk en uiteraard zijn de speciale effecten veel beter dan in de jaren ’90. Anne Hathaway speelt de ‘Grand High Witch’.

Familievermaak (spoilers!)

Chris Rock is de voice-over van deze film. Hij neemt ons mee terug naar 1968. Al snel wordt duidelijk dat hij zijn ouders verloor en zijn grootmoeder (Olivia Spencer) hem in huis nam. Niet snel daarna krijgt Hero Boy in een winkel te maken met een heks en een slang. Hij raakt in paniek. Later vertelt grootmoeder over heksen, hoe ze te herkennen zijn en hoe ze in haar verleden te maken kreeg met hekserij en haar beste vriendin veranderde in een kip. Als een heks eenmaal in de buurt is, blijft ze in de buurt, dus besluiten ze zo snel mogelijk naar een hotel te gaan.

Uitgerekend in dat hotel is de grote heksenvergadering. Tijdens die vergadering promoot de opperheks haar nieuwste formule, de muizenmaker tijddrank. Hero Boy ligt op dat moment verstopt in de vergaderzaal.

Ik miste wat elementen (spoilers!)

Hoewel Anne Hatheway duidelijk lol heeft in haar rol, zwevend door de vergaderzaal beweegt en haar armen meters lang kan laten groeien, miste ik duidelijk de allure die Anjelica Huston wel had. Anjelica Huston speelde haar rol sexy, arrogant, maar ook vriendelijk en charismatisch in haar vermomming als normaal mens. Dat was ook de boodschap toen in het boek, niemand mag weten dat iemand een heks is. Terwijl Anne Hatheway de kaarten nog net niet open op tafel gooit, sterker nog: later begint ze een gesprekje in het openbaar met de grootmoeder en geeft ze gewoon openlijk haar identiteit toe.

De andere heksen hebben niet echt een identiteit. In de vorige film wel. Daar had je hoofdheks Nicola (de brunette, die van de Grand High Witch vooraan moest gaan zitten). De ‘woman in black’ die Luke bij de boom een reep chocola wil geven. Een vrouw uit het hotel die ook bij de heksen hoorde. En er was in die film ook een persoonlijke assistente van de Grand High Witch. Dat is hier niet het geval, vrijwel alle andere heksen zijn oppervlakkige en nietszeggende bijfiguren.

Vlotte film (spoilers!)

Een groot deel van de film draait natuurlijk om de muizen. Er zit dit keer zelfs een extra muis bij. De effecten met de muizen zijn beter dan in de eerste film. De film kijkt op zich lekker en vlot weg, maar ik miste toch echt wel wat spanning. Er is bijvoorbeeld geen poging tot ontsnapping uit de vergaderzaal en ook de formule leeggieten in de soep wordt bijna zonder problemen geregeld. Elke keer als ik dacht: nu gaat er écht iets gebeuren… dan gebeurde er eigenlijk niks speciaals.

The Witches uit 2020 is een sprankelende familiefilm geworden. Geen film om ’s nachts van wakker te liggen. De horror is vervangen door speelse fantasy en de Grand High Witch is eerder komisch en overdreven dan eng. Het einde vond ik wat afgeraffeld. Ik zat echt te wachten op een spetterende ontknoping, maar die kwam helaas niet.

Gewonnen

Ik won een code bij Geekish op haar Instagram, zodat ik deze film gratis kon kijken. Ik was daar heel blij mee, want ik wou eigenlijk deze film graag in de bioscoop kijken, maar dat werd lastig vorig jaar.

5 reacties

 • 1 februari, 2021 om 20:39
  Iris zegt:

  Oh leuk! Ik ken hem niet, maar ik vind dit soort films wel heel erg leuk. Sprookjesachtig, Disneyachtig. Ik ga hem zeker onthouden!


  • 1 februari, 2021 om 21:10
   Leesdame zegt:

   Er is ook een heel bekend boek van, van Roald Dahl. In de jaren ’90 was er ook al een film van, met Anjelica Huston. Die is wat meer horrorachtig en donker van toon. Deze versie is inderdaad meer ‘Disneyachtig’ en een stuk veiliger voor jonge kijkers 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 3 februari, 2021 om 14:39
  zwartraafje zegt:

  Wat leuk dat je hem hebt kunnen zien. Ik was en ben nog steeds heel benieuwd naar deze verfilming dus zodra we hem thuis kunnen opvragen ga ik dat zeker een keertje doen.


  zwartraafje
  Beantwoorden

  • 3 februari, 2021 om 15:14
   Leesdame zegt:

   Kunnen jullie in Vlaanderen niet via Pathé Thuis of Google Play een film huren?


   Leesdame
   Beantwoorden

   • 14 februari, 2021 om 13:52
    zwartraafje zegt:

    Goh, daar heb ik eigenlijk geen ervaring mee dus dat weet ik niet. Maar ondertussen is hij wel in het Telenet- aanbod verschenen dus binnenkort ga ik hem zeker een keer bekijken.


    zwartraafje
    Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: