The Witches

In de jaren ’90 lag menig kind ’s nachts wakker van de Opperhoofdheks uit ‘The Witches’. Deze film heb ik al tig keer gezien, dus ik was ontzettend benieuwd naar de remake!

Robert Zemeckis blies nieuw leven in dit klassieke verhaal van Roald Dahl. Zijn verfilming ziet er een stuk sprankelender en moderner uit en is ook een stuk minder angstaanjagender dan zijn voorganger. Deze film speelt zich af in Alabama en niet in het Verenigd Koninkrijk en uiteraard zijn de speciale effecten veel beter dan in de jaren ’90. Anne Hathaway speelt de ‘Grand High Witch’.

Familievermaak (spoilers!)

Chris Rock is de voice-over van deze film. Hij neemt ons mee terug naar 1968. Al snel wordt duidelijk dat hij zijn ouders verloor en zijn grootmoeder (Olivia Spencer) hem in huis nam. Niet snel daarna krijgt Hero Boy in een winkel te maken met een heks en een slang. Hij raakt in paniek. Later vertelt grootmoeder over heksen, hoe ze te herkennen zijn en hoe ze in haar verleden te maken kreeg met hekserij en haar beste vriendin veranderde in een kip. Als een heks eenmaal in de buurt is, blijft ze in de buurt, dus besluiten ze zo snel mogelijk naar een hotel te gaan.

Uitgerekend in dat hotel is de grote heksenvergadering. Tijdens die vergadering promoot de opperheks haar nieuwste formule, de muizenmaker tijddrank. Hero Boy ligt op dat moment verstopt in de vergaderzaal.

Ik miste wat elementen (spoilers!)

Hoewel Anne Hatheway duidelijk lol heeft in haar rol, zwevend door de vergaderzaal beweegt en haar armen meters lang kan laten groeien, miste ik duidelijk de allure die Anjelica Huston wel had. Anjelica Huston speelde haar rol sexy, arrogant, maar ook vriendelijk en charismatisch in haar vermomming als normaal mens. Dat was ook de boodschap toen in het boek, niemand mag weten dat iemand een heks is. Terwijl Anne Hatheway de kaarten nog net niet open op tafel gooit, sterker nog: later begint ze een gesprekje in het openbaar met de grootmoeder en geeft ze gewoon openlijk haar identiteit toe.

De andere heksen hebben niet echt een identiteit. In de vorige film wel. Daar had je hoofdheks Nicola (de brunette, die van de Grand High Witch vooraan moest gaan zitten). De ‘woman in black’ die Luke bij de boom een reep chocola wil geven. Een vrouw uit het hotel die ook bij de heksen hoorde. En er was in die film ook een persoonlijke assistente van de Grand High Witch. Dat is hier niet het geval, vrijwel alle andere heksen zijn oppervlakkige en nietszeggende bijfiguren.

Vlotte film (spoilers!)

Een groot deel van de film draait natuurlijk om de muizen. Er zit dit keer zelfs een extra muis bij. De effecten met de muizen zijn beter dan in de eerste film. De film kijkt op zich lekker en vlot weg, maar ik miste toch echt wel wat spanning. Er is bijvoorbeeld geen poging tot ontsnapping uit de vergaderzaal en ook de formule leeggieten in de soep wordt bijna zonder problemen geregeld. Elke keer als ik dacht: nu gaat er écht iets gebeuren… dan gebeurde er eigenlijk niks speciaals.

The Witches uit 2020 is een sprankelende familiefilm geworden. Geen film om ’s nachts van wakker te liggen. De horror is vervangen door speelse fantasy en de Grand High Witch is eerder komisch en overdreven dan eng. Het einde vond ik wat afgeraffeld. Ik zat echt te wachten op een spetterende ontknoping, maar die kwam helaas niet.

Gewonnen 🙂

Ik won een code bij Geekish op haar Instagram, zodat ik deze film gratis kon kijken 🙂 Ik was daar heel blij mee, want ik wou eigenlijk deze film graag in de bioscoop kijken, maar dat werd lastig vorig jaar.


5 reacties

 • 1 februari, 2021 om 20:39
  Iris zegt:

  Oh leuk! Ik ken hem niet, maar ik vind dit soort films wel heel erg leuk. Sprookjesachtig, Disneyachtig. Ik ga hem zeker onthouden!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Iris Beantwoorden

  • 1 februari, 2021 om 21:10
   Leesdame zegt:

   Er is ook een heel bekend boek van, van Roald Dahl. In de jaren ’90 was er ook al een film van, met Anjelica Huston. Die is wat meer horrorachtig en donker van toon. Deze versie is inderdaad meer ‘Disneyachtig’ en een stuk veiliger voor jonge kijkers 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 3 februari, 2021 om 14:39
  zwartraafje zegt:

  Wat leuk dat je hem hebt kunnen zien. Ik was en ben nog steeds heel benieuwd naar deze verfilming dus zodra we hem thuis kunnen opvragen ga ik dat zeker een keertje doen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  zwartraafje Beantwoorden

  • 3 februari, 2021 om 15:14
   Leesdame zegt:

   Kunnen jullie in Vlaanderen niet via Pathé Thuis of Google Play een film huren?

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

   • 14 februari, 2021 om 13:52
    zwartraafje zegt:

    Goh, daar heb ik eigenlijk geen ervaring mee dus dat weet ik niet. Maar ondertussen is hij wel in het Telenet- aanbod verschenen dus binnenkort ga ik hem zeker een keer bekijken.

    Ikhartje(1) deze reactie

    zwartraafje Beantwoorden

Reageer op: The Witches

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten