5 februari 2021

De onvrije oefening van Simone Heitinga & Stasja Köhler

Een tijdje terug las ik een stuk over de heftige trainingen bij turnopleidingen. Ik zag dat er ook een boek over was, geschreven door Simone Heitinga en Stasja Köhler. Grote namen in de turnsport.

Op jonge leeftijd werden Simone en Stasja getraind door toptrainer Gerrit Beltman. Ze werden tijdens de trainingen geslagen, bespuugd, vernederd en emotioneel gechanteerd. De turnsters verbleven ook intern bij Beltman, ze waren op een gegeven moment alleen nog maar bezig met de turnsport en werden op deze manier buiten de normale samenleving gehouden.

Net als een sekte

Van kleins af aan dromen Simone en Stasja van een turncarrière, de trainingen slokken veel tijd op, maar ze geven er alles voor op. Als toptrainer Gerrit Beltman hun pad kruist zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Gerrit doet vriendelijk en vaderlijk als de ouders erbij zijn, maar is een tiran als hij alleen is met de meisjes.

De meisjes oefenen tot het bloed letterlijk in hun handen staat en zelfs dan mogen ze nog niet stoppen. Het is zwaar en als Simone en Stasja stoppen met turnen blijkt dat ze een groot deel van hun leven gemist hebben en dat hun verleden veel impact heeft op hun toekomst. Ze besluiten samen hun verhaal te doen en hun trainer te confronteren met hun ervaringen en wat dit met hun gedaan heeft.

De wereld van het turnen

Flikflak, arabier, boogje, de wereld van turnen was nieuw voor mij, ik besloot op Youtube op te zoeken hoe deze oefeningen eruitzagen, zodat ik een beter beeld kon vormen bij wat Simone en Stasja moesten doen en waar Beltman over schold in het boek.

De meisjes waren eenzaam en bang, maar zochten ook bevestiging bij Beltman. Alles voor die ene glimlach, die ene schouderklop. Ze misten duidelijk een ouderfiguur en probeerde dat toch in hem te vinden als ze ver van huis waren. Dat vond ik schrijnend om te lezen. Privé maakten Stasja en Simone ook genoeg narigheid mee. Om en om vertellen ze hun visie op hun kindertijd, hun carrière en wat de mishandelingen voor invloed hadden op de rest van hun (volwassen) leven.

Uitgebreid verhaal

Het is een uitgebreid verhaal, met langdradige stukken en ook veel herhaling omdat je soms twee keer over dezelfde periode en dezelfde situaties leest, maar dan vanuit een ander perspectief. Verder merk je qua schrijfstijl niet dat dit perspectief wisselt, het is alsof er één persoon aan het woord is. Het ebook zelf is rommelig van opmaak, dat was niet altijd prettig lezen.

Uiteindelijk worden de meisjes door omstandigheden gedwongen om te stoppen met turnen. De meisjes gaan dan hun eigen weg, vanaf dan leest het boek ook vlotter. Simone gaat na een tijdje aan de slag bij Cirque du Soleil en Stasja studeert journalistiek. Uiteindelijk draait dit boek om dé confrontatie met Beltman, die op het eind plaatsvind. Het is goed dat dit soort verhalen naar buiten komen, zeker ook voor ouders, die vaak geen weet hebben wat zich afspeelt achter de gesloten deuren. Aan het eind van het boek zijn ook enkele interviews met andere turnsters opgenomen over hun ervaringen met Beltman.