De onvrije oefening van Simone Heitinga & Stasja Köhler

De onvrije oefening cover

Een tijdje terug las ik een stuk over de heftige trainingen bij turnopleidingen. Ik zag dat er ook een boek over was, geschreven door Simone Heitinga en Stasja Köhler. Grote namen in de turnsport.

Op jonge leeftijd werden Simone en Stasja getraind door toptrainer Gerrit Beltman. Ze werden tijdens de trainingen geslagen, bespuugd, vernederd en emotioneel gechanteerd. De turnsters verbleven ook intern bij Beltman, ze waren op een gegeven moment alleen nog maar bezig met de turnsport en werden op deze manier buiten de normale samenleving gehouden.

Net als een sekte

Van kleins af aan dromen Simone en Stasja van een turncarrière, de trainingen slokken veel tijd op, maar ze geven er alles voor op. Als toptrainer Gerrit Beltman hun pad kruist zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Gerrit doet vriendelijk en vaderlijk als de ouders erbij zijn, maar is een tiran als hij alleen is met de meisjes.

De meisjes oefenen tot het bloed letterlijk in hun handen staat en zelfs dan mogen ze nog niet stoppen. Het is zwaar en als Simone en Stasja stoppen met turnen blijkt dat ze een groot deel van hun leven gemist hebben en dat hun verleden veel impact heeft op hun toekomst. Ze besluiten samen hun verhaal te doen en hun trainer te confronteren met hun ervaringen en wat dit met hun gedaan heeft.

De wereld van het turnen

Flikflak, arabier, boogje, de wereld van turnen was nieuw voor mij, ik besloot op Youtube op te zoeken hoe deze oefeningen eruitzagen, zodat ik een beter beeld kon vormen bij wat Simone en Stasja moesten doen en waar Beltman over schold in het boek.

De meisjes waren eenzaam en bang, maar zochten ook bevestiging bij Beltman. Alles voor die ene glimlach, die ene schouderklop. Ze misten duidelijk een ouderfiguur en probeerde dat toch in hem te vinden als ze ver van huis waren. Dat vond ik schrijnend om te lezen. Privé maakten Stasja en Simone ook genoeg narigheid mee. Om en om vertellen ze hun visie op hun kindertijd, hun carrière en wat de mishandelingen voor invloed hadden op de rest van hun (volwassen) leven.

Uitgebreid verhaal

Het is een uitgebreid verhaal, met langdradige stukken en ook veel herhaling omdat je soms twee keer over dezelfde periode en dezelfde situaties leest, maar dan vanuit een ander perspectief. Verder merk je qua schrijfstijl niet dat dit perspectief wisselt, het is alsof er één persoon aan het woord is. Het ebook zelf is rommelig van opmaak, dat was niet altijd prettig lezen.

Uiteindelijk worden de meisjes door omstandigheden gedwongen om te stoppen met turnen. De meisjes gaan dan hun eigen weg, vanaf dan leest het boek ook vlotter. Simone gaat na een tijdje aan de slag bij Cirque du Soleil en Stasja studeert journalistiek. Uiteindelijk draait dit boek om dé confrontatie met Beltman, die op het eind plaatsvind. Het is goed dat dit soort verhalen naar buiten komen, zeker ook voor ouders, die vaak geen weet hebben wat zich afspeelt achter de gesloten deuren. Aan het eind van het boek zijn ook enkele interviews met andere turnsters opgenomen over hun ervaringen met Beltman.


Reageer op: De onvrije oefening van Simone Heitinga & Stasja Köhler

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten