6 juni 2023

Tijgerlelie van Marion Pauw

tijgerlelie cover

‘Tijgerlelie’ is het nieuwste boek van Marion Pauw en het is een schitterende psychologische thriller! Ik ben zeer onder de indruk van dit boek.

De half-Spaanse Lili is ghostwriter van beroep. Ze schrijft boeken voor bekende mensen en kan op deze manier lekker anoniem blijven. Lili slikt antidepressiva en heeft last van haar verleden, als één van haar oude vrienden zelfmoord pleegt wil ze meer weten en gaat ze de confrontatie met zichzelf en de oude vriendengroep aan.

In een afgelegen hotel

Het boek bestaat uit een verhaallijn uit het heden en een verhaallijn uit het verleden. In de verhaallijn uit het verleden ga je met Lili en haar hechte vriendengroep naar de Pyreneeën. Daar zullen ze samen een aantal weken op het hotel van Lili’s oom en tante passen. Ze weten wat ze aan elkaar hebben, want ze zijn immers al huisgenoten in Nederland. Maar op de valreep wordt de extraverte Monica voorgesteld aan de groep, zij gaat ook mee. Vanaf dat moment lijkt alles mis te gaan.

Monica is zeer aanwezig en neemt al vrij vlug de leiding over de vriendengroep. Lili voelt zich daar niet lekker bij, maar ze probeert er het beste van te maken. Het hotel staat zeer afgelegen en er woedt een sneeuwstorm. Lili krijgt steeds meer het gevoel dat ze buiten de groep valt en dat Monica de vriendengroep overheerst.

Tikkende tijdbom

‘Tijgerlelie’ leest als een tikkende tijdbom. Je weet dat die bom gaat barsten, maar nog niet wanneer. De sfeer is al vanaf het begin onheilspellend, Monica is irritant aanwezig en Lili’s vrienden lijken gehypnotiseerd te zijn door Monica’s aanwezigheid. Tijdens het lezen had ik steeds een gevoel van onmacht, omdat je voelt welke kant het op gaat, maar niets kunt doen. De spanning zit voornamelijk onderhuids en sijpelt tussen de regels door. De toxische sfeer geeft het verhaal nog een extra grimmig laagje. En daar komt nog bij dat niemand naar huis kan. Ze zijn op elkaar aangewezen.

In het heden probeert Lili uit te zoeken wat er toentertijd gebeurd is in het hotel. Hiervoor moet ze haar demonen onder ogen zien. Marion putte inspiratie uit haar ervaring met Expeditie Robinson. Daar viel ze snel buiten de groep en werd ze als eerste naar huis gestemd. Wat doet groepsdynamiek en wanneer wordt een sfeer toxisch? Dat zijn fascinerende aspecten voor een psychologische thriller. Ik lag er toch wel een nachtje wakker van…

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: