12 juni 2023

Zwarte leugens van Linda Jansma

Linda Jansma volg ik al sinds haar debuut. Vorige week las ik ‘Zwarte leugens’, haar nieuwste thriller. Die voornamelijk draait om een mysterieuze vermissing.

Dertig jaar geleden werd baby Tess uit de kinderwagen gehaald en door iemand meegenomen. Er werd iemand gearresteerd, maar Tess zelf is nooit teruggevonden. De populaire vlogger Ruby vlogt over cold cases, op een dag wordt ze gewezen op deze vermissingszaak, dat is vooral interessant omdat een anonieme reageerder aangeeft dat Tess niet dood is.

Nog een interessant personage

‘Zwarte leugens’ leest vlot door. Als snel puzzel je met Ruby mee, al is de spanning wat aan de milde kant. Ja, het is een mysterieuze verdwijning, maar nagelbijtend op het randje van mijn stoel zat ik niet. Er komen allerlei interessante personages voorbij, maar naast Ruby is het meest interessante personage toch wel agent Ellie. Er zijn een aantal hoofdstukken voor Ellie gereserveerd in ‘Zwarte leugens’ en die lezen zeer prettig weg. Het is erg interessant om terug te gaan in de tijd en hoe de politie omging met deze zaak.

Vanaf dat punt denk je als lezer de zaak opgelost te hebben. Maar Linda Jansma kennende zal ze nooit zomaar de clou halverwege weggeven. Dat klopt gelukkig nog steeds, ze wist mij flink te verrassen daarmee. Het grootste deel van het boek gaat om Ruby. Ze heeft als vlogger al veel meegemaakt, ze heeft last van een opdringerige ex en loopt rond met onbeantwoorde kinderwens.

Veel toevalligheden

Bij het dichtslaan van ‘Zwarte leugens’ viel het me op dat er in dit boek veel toevalligheden voorkomen. Vrijwel iedereen die Ruby spreekt over de zaak kan er al meteen iets over vertellen. Ze lijkt altijd meteen de juiste mensen te treffen. Ook is het veel “ons kent ons” in dit verhaal, waardoor ik het een beetje soapachtig vond worden. Maar ondanks dat heb ik twee fijne middagen gehad met ‘Zwarte leugens’!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: