11 november 2022

Toetjesbijbel van Rutger van den Broek

Van 4 tot en met 13 november is het Kookboekenweek! Het leek me leuk om deze week wat kookboeken in de aandacht te zeten.

Ooit werd Rutger van de Broek vooral bekend met Heel Holland Bakt (ik ben fan!), daarna schreef hij een aantal succesvolle bakboeken. Ik vind hem zo leuk met bakken dat ik zelfs naar een live-bakdemonstratie ben geweest en dus ook mocht snoepen van spritsen en pitmoppen door hem gebakken. En geloof me, die waren lekker! Tijdens het rollen van het deeg vertelde hij dat er een nieuwe bijbel van hem uitkwam. Dat is deze ‘Toetjesbijbel’!

Al je favoriete toetjes

Zoals je gewend bent bij deze bijbels is alles netjes opgedeeld en gesorteerd. De toetjes zijn ingedeeld in categorieën. Zoals ijs, sauzen, pudding, oud Hollands en internationaal. Zoals altijd begint Rutger met uitleg van de basisrecepten, denk aan: slagroom, chocolade temperen en noten roosteren. De foto’s zien er aanlokkelijk uit. Ik kwam trouwens ook wat onbekende verrassingen tegen, zoals basilicumijs!

Zo’n 300 toetjes passeren de revue in deze ‘Toetjesbijbel’! Fruitige desserts, maar ook lekker kleverige zoete cake en de chique crêpes Suzette. Rutger staat bekend om zijn duidelijke en overzichtelijke uitleg. Dat maakt de drempel al een stukje lager om daadwerkelijk na het lezen van het recept aan de slag te gaan. Want toegegeven, vaak blijft het bij bladeren in een kook- en bakboek… Ik hoop echter bij dit boek wat meer praktijkervaring op te doen!