26 oktober 2023

Trammelant op Texel van Lily Frank

trammelant op Texel cover

‘Trammelant op Texel’ is een leuk feelgoodverhaal vol met culturele feitjes over het eiland Texel. Ik vond het een heerlijk boek om te lezen!

Kitty kampt met een burn-out, voornamelijk veroorzaakt door haar bazige collega Mees. Ze heeft tijd en ruimte voor zichzelf nodig, dus besluit ze een weekje naar Texel te gaan. Maar eenmaal op de boot ontdekt ze tot haar grote schrik dat Mees met zijn vrienden óók een trip naar Texel gepland heeft…

Uitwaaien op Texel

De auteur weet heel veel over Texel, want naast het feelgoodverhaal weet ze het eiland superlevendig te omschrijven! Samen met Kitty maak je leuke uitstapjes! Bijvoorbeeld naar Ecomare, de vuurtoren en wandelen met alpaca’s. Maar Kitty is niet gelukkig. Juist omdat Mees ook op het eiland zit wordt ze overvallen door herinneringen aan haar werk. Hier krijgt ze letterlijk paniekaanvallen van. Mees en zijn vrienden blijken echter superaardig te zijn en nodigen Kitty regelmatig uit om aan te schuiven, of om ergens mee naartoe te gaan. Maar Kitty vraagt zich constant af of Mees wel oprecht is…

Ik vond het erg goed dat Lily Frank op een realistische manier over een burn-out schrijft, zonder dat dit afdoet aan het feelgood-aspect van het verhaal. Lily Frank haalt aan hoe vervelend de aannames zijn van omstanders bij mensen met een burn-out. Kitty voelt zich nogal opgelaten hierdoor, vooral omdat haar werkgever haar ook niet echt met rust laat. Veel mensen begrijpen namelijk niet waarom iemand met een burn-out wel naar Texel kan, maar niet kan werken. Lily Frank legt toegankelijk uit waarom het één meer energie kost en het ander juist energie oplevert.

Gebundeld tot één roman

‘Trammelant op Texel’ is een bundeling van de drie novelles: ‘Ik zag jou op Texel’, ‘Ik negeerde jou op Texel’ en ‘Ik vond jou op Texel’. Deze novelles las ik voor het project ‘één novelle per dag’ in oktober. Samen vormen ze één roman. Eerst was ik sceptisch, want het zag er erg zoet uit op de kaft en ik had de indruk dat het een voorspelbaar verhaal zou worden. Ik had het mis haha. Ik vond het echt een leuk feelgoodverhaal met een serieus randje! De auteur heeft veel uitgezocht over Texel, maar weet ook duidelijk veel over burn-outs. Ook merkte ik dat er veel chemie was tussen de personages.

Tussen de regels door geeft de auteur ook goede adviezen. Schrijf bijvoorbeeld eerst voor jezelf een brief voordat je naar een moeilijk gesprek gaat, want als je niet uit je woorden kan komen, dan heb je de brief bij je. En soms moet je ook gewoon de confrontatie aan durven gaan. Niet alles is wat het lijkt, want mensen beseffen niet altijd dat ze een ander kwetsen. Een goed gesprek kan veel oplossen. ‘Trammelant op Texel’ gaf mij de afgelopen week fijne leesmomenten. Ik ben nieuwsgierig naar meer werk van deze auteur!